Lukijalta | Itsenäisyys säilyi, mikähän olisi ollut vaihtoehto, jos olisi toimittu toisin?

Ylen uusi sarja Kylmän sodan Suomi on kyllä mielenkiintoinen yhteenveto sinänsä, mutta eipä sisällä mitään uutta. Hyvä silti muistuttaa asioista nykysukupolveakin, kun eivät aikaa ole henkilökohtaisesti kokeneet.

Rähmällään olo Neuvostoliittoon päin ei käsittääkseni alkanut vasta kylmän sodan myötä vaan pakotettuna jo ennen valvontakomission toimesta. Uudella sodalla uhkaamalla se määräsi sotasyyllisyysoikeudenkäynnin ja monta muuta asiaa sotakorvauksistakin osittain. Oli siksi traumaattinen opetus, että nöyristely jatkui komission poistuttua ja käsittääkseni oli pakkokin.

Osaan kansasta on oppi mennyt niin hyvin perille, että Naton jäsenyys arveluttaa.

Jälkiviisaat arvostelevat Suomen liittymistä jatkosotaan Saksan rinnalla, Neuvostoliitto oli jo pommittanut monia Suomen kaupunkeja. Samoin arvostellaan suomettumista.

Kaiken kaikkiaan meillä oli fiksuja poliitikkoja. Itsenäisyys säilyi, mikähän olisi ollut vaihtoehto, jos toisin olisi toimittu? Olipa hyvä, ettei kokeiltu. Ylilyöntejä sattui, mutta häpeää ei tavallisen kansan tarvitse tuntea, taistolaiset erikseen.

Osaan kansasta on oppi mennyt niin hyvin perille, että Naton jäsenyys arveluttaa. Ei oikeastaan ihme, kun kymmeniä vuosia on jankutettu puolueettomuuden ja liittoutumattomuuden autuutta.

Maailma muuttuu, ja Venäjä on muuttunut muistuttaen aina enemmän Neuvostoliittoa. Jos Naton laajenemisen estävä sopimus tulisi, olisi Suomessa alettava muistella entisaikoja opiskelumielessä ja kannattaisi harjoitella Venäjän olojen ylistämistä.

Kirjoittaja on lahtelainen.

Menneisyyttä korville kuin vierasta eläintä