Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijoilta | Luontoaskel terveyteen on Lahden uusi avaus

Planetaarinen terveys on herättänyt Lahdessa sekä innostusta että kritiikkiä. Mistä on kyse? Onko planetaarinen terveys vain hyväosaisen eliitin pilvilinna vai oikeasti vaikuttavaa toimintaa?

Suomalaisessa terveydenhuollossa on kirjoitettu monia kansanterveyttä parantaneita menestystarinoita, mutta viimeisen vuosikymmenen aikana suomalaisten terveys on ottanut takapakkia.

Kakkostyypin diabetes on kaksinkertaistunut käsi kädessä ylipainon kanssa. Allergiat ja astma ovat kääntyneet nousuun, ja yhä useampi sairastuu johonkin immuunijärjestelmän häiriöön.

Kuormittavimpana vitsauksena ovat mielialahäiriöt, jotka heikentävät etenkin nuorten aikuisten työ- ja toimintakykyä juuri silloin, kun omaa elämää pitäisi aktiivisesti rakentaa.

Planetaarisessa terveydessä korostuvat tehokkuus, vaikuttavuus, oikeudenmukaisuus ja ekologisuus. Toimintatapojen muutoksilla voi olla merkittäviä taloudellisia hyötyjä.

Muutama vuosikymmen sitten allergioita pidettiin ympäristösairauksina, jotka olivat seurausta liiallisesta altistumisesta ympäristön allergeeneille. Professori (ja lääkäri) Tari Haahtela todisti laajan asiantuntijajoukon kanssa kymmenvuotisessa kansallisessa allergiaohjelmassa, että todellisuus on päinvastainen.

Viimeisen vuosikymmenen aikana suomalaisten terveys on ottanut takapakkia.

Sen seurauksena lisättiinkin altistusta välttämisen sijaan! Ohjelman aikana terveydenhuollon ja työkyvyttömyyden kustannukset vähenivät jopa 200 miljoonaa euroa.

Benjamin Franklinin kertomaa mukaillen, unssi (28 grammaa) terveysongelmien ehkäisyä on kilon parannuskeinon arvoinen. Tämä nähtiin, kun lahtelaisissa päiväkodeissa tutkittiin ympäristöaltistuksen hyötyjä immuunipuolustuksen kehittymiselle.

Yksinkertaisilla viherrakenteilla saatiin kohennettua lasten veriarvoja ja lisättyä elimistön hyviä mikrobeja.

Monimuotoista luontoa voidaan tuoda kaupunkiympäristöön, mutta luontoalueiden säilyttäminen siellä, missä ihmiset ovat, on kaavoituspaineen allakin tärkeää.

Liikkumattomuuden yhteiskunnalliset kustannukset ovat vuositasolla miljardeja euroja. Viihtyisillä viheralueilla on helppo kannustaa ihmisiä liikkumaan ja elpymään stressistä.

Seurauksena säästämme yhteisiä verovaroja terveydenhuollosta muihin tärkeisiin kohteisiin. Luonto on kaikkien käytettävissä tulotasosta ja elämäntilanteesta riippumatta.

Kaikkea tällaista ympäristön ja ihmisen terveyden välistä riippuvuutta kuvataan planetaarisen terveyden käsitteellä. Lahdessa tehtävä yliopistollinen tutkimus ja yhteistyö lukuisten toimijoiden kesken tarjoaa erinomaiset edellytykset kehittää niin terveyttä kuin ympäristön tilaa edistäviä innovaatioita.

Moni lahtelainen ehkä miettii, mitä Lahdessa seuraavaksi tapahtuu ja mitä jäi käteen, kun ympäristöpääkaupunkivuosi on päättynyt.

Konkreettinen uusi avaus on Lahden seudun kymmenenvuotinen terveys- ja ympäristöohjelma Luontoaskel terveyteen.

Se keskittyy terveysongelmien ehkäisyyn planetaarisen terveyden käsitteen avulla. Lahti on kestävän kehityksen edelläkävijä. Siitä kannattaa olla ylpeä.

Haveri työskentelee neurologina ja planetary health -lääkärinä Päijät-Sotessa, Puhakka akatemiatutkijana Helsingin yliopistossa Lahden yliopistokampuksella ja Prass Luontoaskel terveyteen -ohjelman asiantuntijana kampuksella. Kangas työskenteli Luontoaskel terveyteen -ohjelman suunnitteluryhmän viestinnän asiantuntijana kampuksella.