Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Lahden kaupunki vastaa: Kaavoittaja välittää Lahden kulttuurihistoriasta, kaupunkikuvasta ja katutilan viihtyisyydestä

Kaupunginvaltuutettu Ulla Vaaran (ESS 14.12.2021) ja monessa muussakin mielipiteessä on oltu huolissaan Aleksanterinkadun yli suunniteltua ylikulkusiltaa koskevan asemakaavan muutoksen etenemisestä. Kaavoituksen tavoitteena on mahdollistaa ympäristökaupunkimme kehittäminen.

Kulttuurihistorian, kaupunkikuvan ja katutilan viihtyisyyden lisäksi kaavoittaja välittää myös eri liikkumismuotojen tarpeista ja turvallisuudesta, luonnon monimuotoisuudesta ja ilmastonmuutokseen varautumisesta. Lisäksi kaavoittaja ottaa tietenkin huomioon asukkaiden ja yrittäjien tarpeita.

Mielipiteissä on aivan oikein tuotu esille Aleksanterinkadun historiallinen ja kaupunkikuvallinen arvo, sillan vaikutus katunäkymään ja sen yksityinen luonne. Nämä vaikutukset ovat olleet esillä työtä koskevissa keskusteluissa jo ennen hakemusta ja koko prosessin ajan.

Katutason suora yhteys ei ole mahdollinen liikenneturvallisuuden perusteella, joten kaavatyötä jatkettiin siltavaihtoehtona.

Järjestimme sillasta arkkitehtuurikutsukilpailu tarkentaaksemme, minkälainen Aleksanterinkadun ylittävän sillan täytyy olla, jos se toteutuu. Kilpailuohjelmassa edellytettiin talvivalojen ottamista huomioon ratkaisussa.

Arviointipöytäkirjan mukaan puurivien ja talvivalojen jatkumo voisi olla hahmotettavissa katutilassa, jos kilpailun voittanut Seitti-ehdotus onnistuttaisiin toteuttamaan ja ylläpitämään esitetyllä tavalla läpinäkyvänä ja keveänä. Arvion mukaan silta ei kuitenkaan toisi toiminnallista uutta katutasoon eikä selkeästi lisäisi katutilan viihtyisyyttä.

Nyt on aika ottaa kantaa kaavaehdotukseen ja rakentamistapaohjeeseen.

Kaavaan kytketty rakentamistapaohje tarkentaa toteutusta kilpailun voittaneen työn mukaiseksi. Toisiko ratkaisu jotain positiivista uutta katutilaan, jää arvioitavaksi tulevaisuudessa, jos silta toteutetaan.

Kaikki vaiheet ovat olleet yleisesti kommentoitavina. Sillan vaikutukset Aleksanterinkadun arvokkaaseen kulttuuriympäristöön on tunnistettu ja otettu kaavamääräyksissä ja rakentamistapaohjeessa huomioon.

Kaavan eteneminen ja palaute on kirjattu kaavaselostukseen. Kaavatyö keskeytetään vain hakijan toimesta tai kaupunkiympäristölautakunnan päätöksellä. Tätä kaavaa koskevan viimeisen päätöksen kaupungin osalta tekee valtuusto.

Asemakaavaehdotus on parhaillaan julkisesti nähtävillä 7.2.2022 saakka. Nyt on aika ottaa kantaa kaavaehdotukseen ja rakentamistapaohjeeseen.

Kirjoittaja on Lahden kaupunginarkkitehti.