Pääkirjoitus CNN osasi löytää Lahden vahvuudet, mutta nähtäväksi jää, kuinka pitkälle se kantaa

Lahdessa riemuittiin ja ex-pääministeri Alexander Stubbkin innostui, kun yhdysvaltalainen uutiskanava CNN listasi 22 mielestään kiinnostavinta matkailukohdetta alkaneelle vuodelle. Monelle yllätykseksi listalla komeili muiden muassa Napolin, Oslon ja Yellowstonen kansallispuiston ohella myös Lahti, joka tuskin koskaan on saanut osakseen näissä merkeissä yhtä näyttävää kansainvälistä huomiota. Nythän ei ollut puhe hiihdosta tai kaupunginorkesterista.

Osa kunniasta kuuluu tosin koko Suomelle, sillä CNN muistutti heti aluksi maamme tulleen valituksi säännöllisesti maailman onnellisimmaksi paikaksi. Uutiskanava ei silti jättänyt epäselväksi, että Lahden arvo kiinnostavana matkailukohteena on suurimmalta osin kaupungin omaa ansiota.

Suorastaan hämmästyttävällä asiantuntemuksella CNN osasi luetella Lahden kiistattomia vahvuuksia, jotka liittyvät pitkälti tänä päivänä yhä kovemmassa huudossa oleviin vihreisiin arvoihin. Merkille oli pantu Lahden houkuttelevuus luontomatkailukohteena ja ympäristöosaaminen. Erityismaininnan sai pohjavedestä ammennettava juomavesi, jonka nyt tietävät maailman parhaaksi muutkin kuin vain lahtelaiset.

Havaitsematta ei ollut jäänyt sekään, että uusi taidemuseo Malva avaa kohta ensimmäiset näyttelynsä, ja kesällä 2023 Lahti isännöi Ironman-urheilun MM-kisoja. Lajin tunnettu harrastaja Stubb kannusti tuoreeltaan Twitterissä kokeilemaan Lahden kisapaikkoja jo tulevana kesänä. Suosituksen arvo ei ole vähäinen, sillä Stubbilla on pikaviestipalvelussa 400 000 seuraajaa.

Monin verroin enemmän yleisöä on tietenkin CNN:llä, mikä innosti Lahti Regionin toimitusjohtajan Raija Forsmanin vertaamaan Lahden pääsyä listalle lottovoittoon. Vertaus ei ole täysin yliampuva, sillä matkailussa tunnettuus on tärkeintä, ja vastaavan ilmoitustilan ostaminen maailmalta maksaisi maltaita. Nyt saatiin myönteistä näkyvyyttä ilmaiseksi ja vieläpä maksullista mainosta luotettavammalta taholta.

CNN:n listauksen vaikuttavin merkitys voikin olla siinä, jos se auttaa lahtelaisia ymmärtämään paremmin kotikaupunkinsa arvon.

Toisaalta CNN:n listauksen merkitystä ei kannata myöskään suurennella. Nähtäväksi jää, kuinka moni matkailija lopulta päättää suunnistaa sen perusteella juuri Lahteen, kun maailma on täynnä kiinnostavia kohteita. Ja niiden suosittelijoita.

CNN:n listauksen vaikuttavin merkitys voikin olla siinä, jos se auttaa lahtelaisia ymmärtämään paremmin kotikaupunkinsa arvon luonnonläheisenä asuinpaikkana, joka osaa hyödyntää puhdasta ympäristöään esimerkillisen kestävällä tavalla. Myönteisen asenteen kattavampi omaksuminen palvelisi myös matkailua, sillä hyvä kello kuuluu aina kauemmas kuin huono.