Lukijalta | Oppilashuolto täytyy pitää lähellä – yksikään lapsi tai nuori ei saa pudota kunnan ja hyvinvointialueen väliin

Oppilas- ja opiskelijahuoltopalvelut ovat lasten ja nuorten hyvinvoinnin tärkeimmät lähipalvelut, sillä lähes kaikki lapset kohdataan päivittäin varhaiskasvatuksessa ja kouluissa. Näihin palveluihin kuuluvat kuraattori-, psykologi- ja terveydenhuollon palvelut esi- ja perusopetuksessa sekä toisen asteen oppilaitoksissa.

Eduskunta päätti sote-uudistuksen yhteydessä, että koulukuraattori- ja psykologipalvelut siirretään kunnilta hyvinvointialueiden vastuulle. Tähän päädyttiin, vaikka useaan otteeseen paikallisesti ja valtakunnallisesti oli selvitetty, että palveluiden hallinnon ja työnjohdon on hyödyllisintä olla mahdollisimman lähellä lasten ja nuorten arkea.

Lakiluonnoksessa myönnettiin, että uudistuksessa riskinä voidaan pitää sote-hallinnon etääntymistä kuntien opetustoimesta ja oppilaitoksista. Myös kuntien sivistyspalveluissa ja oppilashuollon työntekijöiden keskuudessa siirto kyseenalaistettiin laajasti.

Parin vuoden takaisen valtakunnallisen Lape-hankkeen keskeinen tavoite oli rakentaa yhtenäisiä, eri hallinnonalat läpäiseviä lasten arjen palveluja ja vähentää siiloajattelua. Nyt pelkona on, että psykologi- ja kuraattorityön sijainti hyvinvointialueen hallinnossa palauttaa siiloajattelua.

Sote-palvelut ja niiden organisointi perustuvat perinteisesti hoidolliseen lähestymistapaan. Työn tehokkuutta, tuloksia ja vaikuttavuutta arvioidaan yksilötasolla.

Huolena on, että kuraattori- ja psykologityön siirron myötä työn tuloksia ja sen kautta myös resursointia mitataan painotetusti yksilökohtaisen oppilashuoltotyön suoritteiden perusteella. Esimerkiksi koulupsykologien työssä tämä voi tarkoittaa painetta perinteiseen yksilötason tutkimus- ja hoitotyöhön.

Nykyisen, vuonna 2014 voimaan tulleen oppilas- ja opiskelijahuoltolain ansiosta kouluissa on opittu vähitellen tekemään ehkäisevää, yhteisöllistä oppilashuoltotyötä. Huomiota kiinnitetään esimerkiksi lapsiryhmien dynamiikkaan, opettajien vuorovaikutustaitoihin ja yksiköiden toimintakulttuureihin sen sijaan, että oireilevat lapset yksinomaan kävisivät kuraattorien ja psykologien yksilövastaanotoilla ja ohjautuisivat ääritilanteissa erikoissairaanhoitoon.

Kouluissa on opittu vähitellen tekemään ehkäisevää, yhteisöllistä oppilashuoltotyötä.

Hyvä kehityssuunta on pitkälti arjen tuntemuksesta kumpuavan työn ansiota, jota koulukuraattorit ja -psykologit ovat voineet tehdä yhdessä kasvatus- ja opetushenkilöstön kanssa.

Edellisen hallituksen sote-linjausten mukaisesti Päijät-Hämeen kunnat ovat järjestäneet kuraattori- ja psykologipalvelut tähän saakka itse. Hyvinvointiyhtymän ja kuntien välille on jo nyt luotu toimivia yhteistyörakenteita, joiden tarkoituksena on varmistaa yhtenäiset palvelut ja sujuvat yhteistyöprosessit.

Tätä yhteistä kehittämistyötä tulee jatkaa ja uusia toimintatapoja tulee laajentaa ennakkoluulottomasti myös lapsiperheiden sosiaalityön puolelle.

Tulevien aluehallinnon päättäjien on huolehdittava siitä, että apua tarvitseville lapsille ja nuorille varmistuu saumaton tuki kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyöllä. Koulukuraattorit, -psykologit ja terveydenhoitajat tarvitaan kouluihin ja oppilaitoksiin lähelle oppilaita, opiskelijoita ja opettajia.

Päättäjien tulee myös huolehtia siitä, että alueen kaikkien kuntien kouluissa on riittävästi työajallisesti resurssia, tarkoituksenmukaiset työvälineet ja tilat. Tulevan työnantajan isommat hartiat tuovat toivottavasti houkuttavuutta näille aloille, kun varsinkin koulupsykologeista on erityisesti pienissä kunnissa ollut huutava pula.

Pidetään huolta, että tulevissa hallinnon rakenteissa yhdenkään lapsen tai nuoren palvelut eivät katoa kunnan ja hyvinvointialueen väliin.

Kirjoittaja on lahtelainen virka-apulaisrehtori, KM ja aluevaaliehdokas (kesk.).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut