Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Ida Paasosen Esalainen On aika laittaa kulunut vuosi kauniiseen pakettiin

Ensi vuonna nukun tarpeeksi, stressaan vähemmän ja otan aikaa itselleni… Miten ihana ajatus olisikaan päivittää itseään vuosittain ja lisätä elämään tottumuksia, jotka tuovat hyvää oloa ja auttavat jaksamaan. Uusi vuosi, uusi minä.

Uuden vuoden jo kurkistaessa putipuhtaan ja tyhjän kalenterin kulmasta, tekisi mieli sulkea taakseen katsomatta repussa rähjääntynyt vuosi 2021. Tuo kalenterivuosi, joka on niin täynnä kaikkea, että muistilaput koristavat jo kirjan kansia niteiden liitosten repsottaessa uhkaavasti. Vaikka alkava vuosi voi olla monelle uuden kalenterin tavoin tyhjä kirjanen, jota alkuinnossa mielellään täytetään odotuksilla, tätä ennen olisi hyvä hieman pysähtyä ja huokaista.

Huomaankin, että usein valloittaessani työvuoren aloitan uuden kokoamisen pysähtymättä iloitsemaan hyvin tehdystä työstä. Koska olo kevenee vasta kun urakka on valmis, asettaessaan ylimääräistä vapaa-ajallekin ulottuvaa painetta, vuoden aikana joutuu kestämään jatkuvaa keskeneräisyyttä. Usein odotukset uudelle vuodelle ovatkin niin laajoja, että näitä tuskin koskaan voi kokea suorittaneensa loppuun.

Olisinkin voinut yliviivata kirjaamani uudenvuodenlupaukset vielä musteen ollessa kosteaa, koska nyt tuntuu, että kiepautin tavoitteeni aivan väärinpäin. Taisin ymmärtää jotain väärin, kun stressasin vahingossa enemmän kuin minään aikaisempana vuonna. Stressiä onkin haastavaa vähentää tietoisesti tavoittelemalla stressittömyyttä.

Voisikohan sen sijaan, että asettaa lupauksia uuteen, kiittää ensin tästä vuodesta. Vuodesta, joka on ollut sitä edeltävän tavoin täynnä poikkeuksia.

Työssäkäyvät ovat siirtäneet kannettavaa toimistoaan kodin ja työpaikan välillä, pystymättä asettumaan kunnolla kumpaankaan. Moni on joutunut kantamaan huolta niin oman toimeentulonsa kuin myös läheistensä terveyden takia. Opiskelijana olen kavunnut suoraan sängystä yksiöni keittiön pöydän luo kasautuvien itsenäisten koulutehtävien pariin. Vaikka pätkivien etäluentojen putki vaihtui syksyllä satunnaisiin luentoihin yliopistolla, vuotta on valitettavasti värittänyt tätä edeltävän tavoin pelko ja yhä useammalla raastava yksinäisyys.

Olemmekin oppineet, ettei suunnitelmia ole tarpeen tehdä liian pitkälle tai ainakin tulee varautua siihen, että tilanteet tulevat elämään. Tänäkään vuonna mikään ei ole ollut siis niin pysyvää kuin muutos. Vaikka useat asiat on pitänyt miettiä monesti uudelleen ja perua, kulunut vuosi ei ole ollut kuitenkaan elämämme välivuosi. Vaikka nämä 365 päivää ovatkin sisältäneet varmasti paljon pohdintaa tulevasta, työtä, saavutuksia sekä pieniä ja isompia kamppailuja, toivottavasti vuoteen on mahtunut myös onnea ja hyviä muistoja, jotka on nyt aika kerätä yhteen.

Olet sitten onnistunut täyttämään vuoden vaihtuessa asettamasi toiveesi tai juossut lenkkipolun sijaan tehokkaammin velvollisuuksia pakoon, olet tehnyt varmasti sen mihin tällä kertaa voimasi riittivät. Ehkä tämä on itsellenikin muistutus huomata, mitä on tullut tehtyä ja taputtaa itseään kannustavasti olalle. Hyvä sinä, onnistuit tosi hyvin.

Teitkö uudenvuodenlupauksia tai vietätkö tipatonta tammikuuta?

Lahtelainen Heli Heikkinen oli saanut jo esilääkityksen ja luuli vihdoin pääsevänsä leikkaukseen, jota oli siirretty jo kaksi kertaa koronaruuhkan takia – toisin kävi

Onnellisuutta on tavoiteltu maailman sivu – onnellisuusprofessori oivalsi aivan uuden asian onnellisuudesta