Lukijalta | Ilotulituksesta iso suru – paukutellaan edes yhdessä

Elämme taas talven pimeintä aikaa. Vuosi vaihtuu ja osa ihmisistä haluaa juhlia sitä ampumalla ilotulitusraketteja. Ilotulitteiden myynti alkoi kasvaa 1980-luvulla. Silloin muodissa olivat sähikäiset, kiinalaiset ja papatit. Osa huvitteli heittämällä ns tykinjyskyjä väkijoukkoon.

Eräs sukulaiseni käveli torin kautta poikaystävän käsipuolessa 1980-luvulla, kun tykinjysky räjähti lähistöllä ja siitä lensi sirpale hänen silmäänsä. Se ilta päättyi silmäosastolle hoitoon. Hänen silmänsä säilyi, mutta vamma johti näön heikkenemiseen.

Erilaiset palovammat ja silmävammat olivat yleisiä ja usein niitä saivat myös sivulliset.

Tämän vuosituhannen aikana silmälääkärit ja ensihoidon henkilökunta ovat alkaneet vaatia ilotulitteiden käytön rajoituksia ja pahimmat räjähteet onkin kielletty.

Mutta edelleen vammoja syntyy, koska ilotulitteisiin on aina liittynyt alkoholi. Humalassa unohtuu suojalasit ja muut varotoimet. Lisäksi silloin kasvaa tyhmänrohkeus. Lisäksi kyseessä on räjähde.

Yleensä räjähdeitä saa käsitellä vain henkilöt, joilla on tulityökurssi suoritettuna. Ja uusittuna.

Nyt kauppa antaa tilat ja yhdistykset keräävät rahaa lähetettäväksi Kiinaan.

Ihmiset ovat olleet huolissaan lemmikeistä jo vuosikymmenten ajan. Olen itsekin viettänyt uudenvuodenaattoja talon keskellä sijaitsevassa kylppärissä radiota kuunnellen kahden koiran kanssa.

Rauhoittavia lääkkeitä on myös kokeiltu, koska koiran pelkoa on ollut niin sydäntäsärkevää seurata. Koira läähättää ja on rauhaton. Ja tätä voi kestää 10 tuntia.

Koiran kouluttaminen paukutteluun ei aina onnistu, vaikka sitäkin olisi yritetty. Levoton koira voi karata, koska se yrittää kaikin tavoin pois siitä epämukavasta tilanteesta.

Eräs uudenvuodenaatto perheenisä lähti kyläilemään 10-vuotiaan tyttären kanssa sukulaisperheeseen, jotka olivat juuri muuttaneet paikkakunnalle. Heidän isokokoinen koiransa oli stressaantunut muutosta ja aattoillan paukuttelusta.

Kun vierailulla ollut mies ja tytär olivat lähdössä kotiin, oli koira täysin ennalta arvaamattomasti hyökännyt tyttären kimppuun. Tyttö sai syviä haavoja käsivarsiin, joilla hän yritti suojata kasvojaan ja myös jalkoihin.

Kahakassa sai sairaalahoitoa vaativia haavoja myös koiranomistaja ja hänen iäkäs äitinsä.

Koira lopetettiin seuraavana päivänä. Tapauksesta ei voi syyttää ketään. Ei edes koiranomistajaa. Yksi suurin syy on ollut koiran stressaantuminen jo päiviä kestäneessä paukuttelussa omakotitalo-alueella.

Tytär sai ikuiset arvet ja ikuisen pelon koiria kohtaan. Siitä huolimatta, että oli tottunut kotona suurikokoisiin koiriin.

Lemmikkien lisäksi ilotulitteista, typerä etuliite, kärsivät luonnonvaraiset eläimet ja kotieläimet. Hevoset ovat pillastuneet ja vauhkoontuneet ja satuttaneet itsensä pilttuuseen.

Helsingissä Töölönlahdella joutsenet ovat säikähtäneet ja lentäneet sähköjohtoihin ja kuolleet. Siitä huolimatta Helsinki järjestää taas ilotulituksen Töölönlahdella tänä vuonna. Se on täysin vastuutonta toimintaa.

Voi vain kuvitella miten paljon luonnossa tapahtuu uudenvuodenaattoillan ja yön aikana loukkaantumisia, vammautumisia ja turhia kuolemia eläinten säntäillessä peloissaan sinne tänne.

Lidl on jo kahdeksan vuoden ajan ollut myymättä ilotulitteita. Osuuskauppa Hämeenmaa teki näyttävän lehtimainoskampanjan, jossa se kertoi ettei myy ilotulitteita myymälöissään ja kansa kiitti.

Ikävä kyllä kyseessä oli pelkkä viherpesu ja Hämeenmaa sallii tiloissaan ilotulitteiden myynnin, vaikka ei itse myykään.

Kaksinaismoralismin huippu on, että Osuuskauppa kertoi haluavansa antaa urheilujärjestöille mahdollisuuden kerätä rahaa ilotulitteilla. Häh! Miksi Osuuskauppa ei lahjoittanut rahaa urheilujärjestöille?

Nyt kauppa antaa tilat ja yhdistykset keräävät rahaa lähetettäväksi Kiinaan. Osuuskauppa lienee huomannut, että ilotulitteista saatava kate ei kannata ja myynti edellyttää eri turvatoimia, jotka se voi nyt ulkoistaa seuroille. Eli se siitä vastuullisuudesta luontoa kohtaan.

Monet lapset haluavat, että ilotulitteita hankitaan ja ammutaan. Asuinalueilla raketit voisi ampua yhteisesti tiettynä ajankohtana yhdessä sopimalla ja näin saataisiin yhdessä näyttävä esitys aikaiseksi.

Rajoittamalla ilotulitteiden ampumista huomioimme samalla lemmikit ja kaikki ne lähiluonnossa elävät pikkulinnut ja eläimet, jotka ovat meidän ilonamme.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut