Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Chimé Bavardin Esalainen Kiitos kaikille upeille haastateltaville – Pääsin tänäkin vuonna kertomaan kymmenien ihmisten tarinoita ESS:n lukijoille

Pitää osata katsoa, kuunnella ja havainnoida.

Näin kuvaili minulle inspiraation syttymistä ja suhdetta työhönsä lahtelaislähtöinen Janni Vepsäläinen, joka on luonut uraa neulesuunnittelijana Lontoossa. Vuosia Englannissa asunut Vepsäläinen oli pian loppuvan vuoden ensimmäinen henkilöhaastateltavani. Haastattelu tehtiin lukijan vinkistä ja välimatkan takia sähköpostitse. Se tarkoitti ensin pitkän kysymyslistan lähettämistä, vielä pitempien vastausten perkaamista ja jutun kirjoittamista tapaamatta ihmistä.

Silti jutusta jäi mieleeni monta mielenkiintoista oivallusta ja hauskoja yksityiskohtia. Kuten vaikka se, miten Vepsäläisen arki meni sekaisin, kun megajulkkis käytti hänen suunnittelemaansa villatakkia.

Vaikka työskentelemme aivan eri aloilla, kuuntelu ja havainnointi on tärkeää meidän molempien töissä.

Olen sanonut ääneen ennenkin, että pidän työssäni ehdottomasti eniten ihmisten tapaamisesta ja heidän tarinoistaan. Maakuntalehdessä pääsee onneksi kohtaamaan ihmisiä työn merkeissä laidasta laitaan.

Heti neulesuunnittelijan jälkeen vuorossa oli Lahteen Konnevedeltä muuttanut Kämpin eläkeläispariskunta, jolle uusi kotikaupunki oli kuin seikkailupuisto, johon tutustuttiin luonnossa kävellen. Vinkkejä tutustumisen arvoisista paikoista Kämpit saavat vastaantulijoilta ja he kirjoittavat niitä paperilapuille. Mikä hieno mutta simppeli idea!

Toimitukseen tulee harvemmin vinkkejä nuorista henkilöhaastateltavista, mutta tähän vuoteen on mahtunut pari rohkeaa tyyppiä. Parikymppinen tubettaja Sara Lindeman kertoi avoimesti, miten häntä nuorempana kiusattiin koulussa hänen tekemien Littlest Pet Shop -videoiden takia. Hän kuitenkin jatkoi niiden tekemistä, koska hän rakastaa LPS-hahmoja ja tarinoiden käsikirjoittamista. Nykyään Lindemanin videoilla on kymmeniä tuhansia seuraajia.

Koulukiusaamisesta puhui myös toukokuussa tapaamani Melek Ayarci. Häntä kiusattiin ala-asteella niin rajusti, että 11-vuotiaana hän päätyi vaihtamaan koulua. Kiusaamisen jäljet näkyvät ensihoitajaksi opiskelevan naisen arjessa edelleen, mutta puhuminen psykologin kanssa on auttanut. Nykyään hän uskoo olevansa kokemustensa takia empaattisempi ihminen.

Nopean laskutoimituksen mukaan olen tehnyt tänä vuonna hieman alle 30 henkilöhaastattelua. Niiden lisäksi olen etsinyt, löytänyt ja haastatellut ihmisiä uutisjuttuihin. Usein haastatteluihin suostuvat ihmiset yllättävät avoimella asenteellaan. Pintaan nousevat erityisesti ahdistuksestaan kertonut Jesse Tuominen ja yksinäisyydestään avautunut Emma Vironen. Molemmat halusivat kertoa rankoista kokemuksistaan vertaistukena muille. Näistä jutuista tulikin tavallista enemmän lukijapalautetta.

Ensi vuodelta odotan lisää vinkkejä lukijoilta henkilöhaastateltavista ja uusia, hienoja kohtaamisia. Kesällä on ohjelmassa muutakin kivaa. Sain suureksi ilokseni apurahan neljän päivän haastattelemisen mestarikurssille. Sen pitäisi syventää osaamistani ja tarjota uusia näkökulmia ja työkaluja. Kutkuttavaa ja vähän jännittävääkin.

Lahdesta kotoisin oleva Janni Vepsäläinen suunnitteli neuletakin, josta tuli hitti Harry Stylesin TikTok-videolla – "Tähtihetkeni oli se, kun luomukseni otettiin lontoolaisen museon muotikokoelmaan"

Lahtelainen Sara Lindeman joutui kiusatuksi suositun Cessupetshops-kanavansa takia – "Eihän ketään kiusata siksi, että harrastaa jääkiekkoa"

Lahtelainen Jesse Tuominen on elänyt ahdistusoireiden kanssa vuosia – "Voin kertoa yhdelle kaverilleni, miten paska olo minulla on"