Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Pääkirjoitus Bensiinin hinta sytyttää kovan roihun

Polttoaineiden hinnoista on keskusteltu sekä pumpulla että eduskunnassa pitkin vuotta. Perussuomalaiset ovat hiillostaneet hallitusta eduskunnan kyselytunneilla bensiinin ja dieselin kohonneista hinnoista.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lähti keskusteluun mukaan tammikuussa ja torjui Uutissuomalaisen haastattelussa liikenteen polttoaineiden korotukset tällä ja tulevalla vaalikaudella. Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) puolestaan sanoi Uutissuomalaisen haastattelussa lokakuussa, ettei hän korottaisi bensiinin ja dieselin hintaa. Harakka puolsi mielipidettään siitäkin huolimatta, että ministeriön tilaaman selvityksen mukaan polttoaineiden korotus olisi yksi merkittävimmistä tavoista vähentää liikenteestä syntyviä päästöjä.

Ennen joulua Harakka joutui korjaamaan aikaisempia lausuntoaan siitä, voiko fossiilisen bensiinin hinta olla 10 vuoden päästä sama kuin nyt. Harakka myönsi, että se tulee nousemaan. Aikaisemmin hän laski, että autokannan nopea sähköistyminen vähentää fossiilisten hintapainetta.

Syyn korotuksista Harakka vieritti pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitukselle, ja sen kunnianhimoiselle bio-ohjelmalle. Siinä päätettiin liikennepolttoaineen ns. bio-osuuden lisäämisestä.

Jakeluvelvoite on nyt 18 prosenttia ja nousee asteittain 30 prosenttiin vuoteen 2029 mennessä. Uuden jakeluvelvoitetason arvioidaan nostavan dieselin pumppuhintaa 12–22 senttiä/litra vuoteen 2030 mennessä. Yhteensä dieselin hinnan on mallinnettu nousevan samalla aikavälillä 30–40 senttiä/litra.

Hallituksen on tarkoitus päättää keväällä uusista ilmastotoimista. Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Sipilä on sanonut, että ensi keväänä ei tarvita uusia ilmastopäätöksiä eikä polttoaineiden veronkorotuksia. Sipilän mielestä ilmastomuutoksen hillintään tehtävien toimien, jotka tähtäävät kymmenen vuoden päähän, arviointi on lähes mahdotonta kuuden kuukauden kuluttua päätöksistä.

Ratkaisuissa on otettava huomioon sosiaalinen ja alueellinen oikeudenmukaisuus.

Vihreiden tuore ympäristöministeri Emma Kari on puolestaan kertonut, että vihreät aikoo pitää kiinni siitä, että päästövähennystoimia tehdään lisää, jos jo päätetyt toimet eivät riitä. Hän on muistuttanut, että Suomessa tuetaan edelleen fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja tällaisten ilmaston kannalta haitallisia verotukia tulee tarkastella.

Yhtälö on äärimmäisen vaikea. Liikenteen päästöjä on vähennettävä, mutta se on epäreilua, jos maksajiksi joutuvat vanhoilla polttomoottoriautoilla ajavat, joilla ei ole varaa ostaa kallista sähköautoa. Karin kotikulmilla Helsingin Kalliossa pärjää ilman autoa, mutta Päijät-Hämeessä tilanne on täysin toinen. Autoa tarvitaan työ-, kauppa- ja harrastusmatkoihin. Ratkaisuissa on otettava huomioon sosiaalinen ja alueellinen oikeudenmukaisuus, jota useat poliitikotkin ovat korostaneet.