Ari Helmisen Esalainen Hallituksen liima on haurastunut, koska kolme viisasta miestä vaihtui viisikkoon

Hallitusyhteistyön liima on rakoillut pahasti sekä pääministeri Antti Rinteen (sd.) että pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtamien hallitusten aikana. Keskusta heitti Rinteen hallituksen bussista ulos, jonka jälkeen Marin nousi rattiin.

Yhtenä perussyynä hallitusliiman haurastumiselle on se, että hallitusohjelman kirjoittivat keväällä 2019 kolme viisasta miestä, SDP:n Antti Rinne, keskustan Juha Sipilä ja vihreiden Pekka Haavisto. Tätä kolmikkoa ei ole ollut olemassa pitkään aikaan.

Keskustan operaatio pudotti Rinteen pääministerin paikalta. Keskustan puheenjohtaja on vaihtunut kahdesti hallitusneuvottelujen jälkeen. Edellä mainitusta kolmikosta ainoastaan Haavisto on hallituksessa, mutta hän ei istu hallituspuolueiden puheenjohtajaviisikossa.

Viisikon jäsenet ovat vaihtuneet vuosien varrella, ja nyt viisikko kokoontuu harvakseltaan. Mielenkiintoista nykytilanteessa on se, että vihreiden puheenjohtaja Iiris Suomela ei kuulu viisikkoon.

Ihmisten vaihtumisen ohella korona-aika on heikentänyt hallituksen yhteistä liimaa. Sekä viralliset että epäviralliset tapaamiset ovat olleet vähissä. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien yhteiset tapaamiset ovat jäissä. Kansanedustajat eivät juurikaan tee valiokuntamatkoja, jotka lisäisivät hallituspuolueiden kansanedustajien yhteistä liimaa. Ilmeisesti eduskuntaryhmien liima on kuitenkin vahvempi kuin viisikon.

Hallituksen ohjelma on keskustalaisin ohjelma vuosikymmeniin. Tämä hiertää erityisesti vihreitä ja on yhtenä syynä siihen, että keskusta ja vihreät ovat jatkuvasti tukkanuottasilla. Keskustassa arvioidaan, että hallitusneuvotteluissa otettu selkävoitto olisi pitänyt jäädä ottamatta. Vihreille olisi pitänyt antaa edes muutama piste, mutta nyt se on myöhäistä.

Keskusta ja vihreät välttänevät päästövähennyksistä suurimmat riidat – "Kyllä tuosta sopu tulee"

Keskustassa haikaillaan nyt jopa Rinnettä. Olisiko hän ollut sittenkin parempi hallitusyhteistyön liimaaja kuin Marin? Keskustassa nähdään, että Marinin johtajuus on hukassa.

Yhtenä esimerkkinä tästä on budjettiriihen ilmastoriita. Marin poistui paikalta ja jätti riitapukarit, keskustan ja vihreät, hieromaan kahdestaan ilmastosopua. Keskustassa kadutaan sitä, että puolue suostui tähän eikä vaatinut Marinia ottamaan johtajuutta asiassa.

Pääministerin ja valtiovarainministerin yhteistyö on toimivan hallitusyhteistyön avainsana. Nyt tämä yhteistyö ei toimi. Saarikko epäilee hallituskumppaneiden sitoutumista sovittuihin menokehyksiin ja on valmis lähtemään hallituksesta, jos kehyksissä ei pysytä.

Saarikon uhkailujen jälkeen keskustan on pakko lähteä keväällä hallituksesta, jos talous- ja työllisyystoimissa lipsutaan. Vihreillä on sama tilanne ilmastopäätösten kohdalla Elokapinan pelossa.

Kanta-Häme puhui, Päijät-Häme Hilkka Kempin vastuulla eduskunnan budjettikeskusteluissa

Palataan vielä ennen joulua käytyyn budjettikeskusteluun. Eniten puheenvuoroja käytti Timo Heinonen (kok.), 8. Seuraavina tulivat Tarja Filatov (sd.) ja Hilkka Kemppi (kesk.) kuudella puheenvuorolla. Ville Skinnari (sd.) käytti neljä ja Kalle Jokinen (kok.) kolme puheenvuoroa.

Rami Lehto (ps.) ja Mika Kari (sd.) olivat äänettömiä yhtiömiehiä. Karin hiljaisuutta selittää se, että hän oli keskustelun aikana sairaslomalla ja lääkärin määräämänä puhekiellossa.