Pääkirjoitus Hallitus polkaisi hätäjarrua, mutta jätti raskaimman työn alueiden tehtäväksi

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi keskiviikkona suoremmin sen, minkä pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmaisi vain rivien välissä valottaessaan myöhään tiistaina hallituksen seitsentuntisen koronakokouksen antia. Hallitus turvautuu kuin turvautuukin paljon puhuttuun hätäjarruun hillitäkseen Suomeen jo tukevasti asettautuneen omikronmuunnoksen turmiolliseksi ennakoituja vaikutuksia.

Täyttä totuutta hallituksen tämänkertaisista päätöksistä joutuu tosin etsimään jostain Kiurun ja Marinin sanomisten väliltä. Kuten hallituksen koronatoimia yhä tiukemmin johtava Kiuru vahvisti, hallitus kyllä ottaa hätäjarrun käyttöönsä ainakin kolmeksi viikoksi. Pohjaan saakka se ei kuitenkaan sitä painanut, vaan jätti raskaimman työn alueellisille viranomaisille, joiden kontolle osunee siten myös ankarin palautevyöry.

Hallitus tekee toki osansa kiristämällä taas muun muassa ravintoloita koskevia rajoituksia ja siirtämällä koronapassin osin hyllylle, mikä käytännössä estää täysin korkean tai keskisuuren tartuntariskin tilaisuudet. Alueet voivat kuitenkin vetää tiukempaa linjaa ja kieltää kokonaan myös matalariskisiksi luokitellut tilaisuudet, mikäli paikallinen koronatilanne sitä edellyttää. Ensiksi ehtivät Varsinais-Suomi ja Pohjois-Pohjanmaa ja jatkoa seurannee Päijät-Hämettä myöten.

Matkailu- ja ravintola- sekä tapahtuma-ala älähtivät tapansa mukaan uusista kiristyksistä, mutta hallituksella oli niille erittäin hyvät perusteet. Itse asiassa voisi kysyä, tekikö hallitus edes tarpeeksi. Omikronin kun tiedetään poikkeavan edeltäjistään niin paljon, etteivät kaikki hyväksi havaitut konstit enää tehoa kuten tähän saakka.

Rokotusten merkitys on edelleen keskeinen.

Nyt on kiire vähentää kontakteja, joten siinä toivottavasti onnistutaan näilläkin toimilla riittävän hyvin ja rokotuksia ehditään jakaa tarpeeksi pahimman katastrofin välttämiseksi. Vaikka omikron osaa kiertää immuniteettisuojaa, rokotusten merkitys on edelleen keskeinen. Ne ehkäisevät yhä varsin hyvin vaikeaa tautimuotoa ja helpottavat siten terveydenhuoltoomme kohdistuvia raskaita paineita.

Tämän tietäen on paikallaan, että hallitus vauhdittaa vihdoin rokotuksia myös työterveyden puolella ja salli ne kaikille 5–11-vuotiaille lapsille. Enempää ei lapsilta olla tähän hätään vaatimassa, sillä etäkoulusuosituskin jäi näin joululoman kynnyksellä antamatta ainakin toistaiseksi. Sinänsä aivan oikein hallitus sälytti vastuun aikuisille. Sen kantamisessa on suotavaa käyttää myös aivan tavallista maalaisjärkeä sen ohella, että noudattaa tunnollisesti uusia määräyksiä.

Ensimmäiset ravintola-alan lomautusilmoitukset lähtivät Lahdessa heti – "Koronapassin vastustajat voittivat"

Mikä ihmeen koronahätäjarru? – tätä se tarkoittaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut