Lukijalta | Kolme kuukautta ilman maakuntaveroa ei ole paljon

Kiitän kansanedustaja Hilkka Kemppiä ripeästä vastauksesta (ESS 17.12.) kirjoitukseeni (ESS 15.12.). Vastauksessa on valitettava epätarkkuus.

En väittänyt maakuntaveron tulevan voimaan tällä vaalikaudella, vaan että ”hallitus, jossa myös keskusta istuu, tulee linjaamaan maakuntaveron käyttöönotosta, mutta päätös on siirretty tehtäväksi aluevaalien jälkeen”.

Edustaja Kemppi korosti vastauksessaan, että maakuntaveroa ei tule tällä eduskuntakaudella. Eduskuntavaalit pidetään 2.4.2023, eli 1,5 vuoden päästä ja kolme kuukautta hyvinvointialueiden aloittamisen jälkeen. Kolme kuukautta hyvinvointialuetta ilman maakuntaveroa ei ole paljon.

Vastaus valitettavasti lisäsi huoltani Päijät-Hämeen sote-palveluiden tulevaisuuden rahoituksesta. Huolta hälventäisi, mikäli keskusta vakuuttaisi, että päätöstä maakuntaverosta ei tehdä tai että sellaista lakia ei keskustan johtama valtiovarainministeriö valmistele tällä hallituskaudella.

Tätä lupausta emme valitettavasti ole vielä kuulleet.

Tätä lupausta emme valitettavasti ole vielä kuulleet, ja tämän perään alkuperäisessä kirjoituksessani kyselin.

Se kuitenkin on varmaa, että 49 miljoonan euron lisäystä Päijät-Hämeen sote-rahoitukseen emme saa tällä eduskuntakaudella, emmekä edes seuraavalla, vaan siirtymäajasta johtuen aikaisintaan täysimääräisenä vasta vuonna 2029.

Edustaja Kemppi kertoo myös, että keskusta ei ole sopinut maakuntaverosta hallituskumppanien kanssa. Tieto hallituksen sopimuksesta ei ole keksimäni, vaan perustuu pääministeri Sanna Marinin (sd.) 3.6.2021 (https://yle.fi/uutiset/3-11963299) ja muiden hallituskumppanien, kuten vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin 25.11.2021 (https://www.is.fi/politiikka/art-2000008430898.html) antamiin lausuntoihin julkisuudessa.

Rohkaisen edustaja Kemppiä pitämään kiinni maakuntaveroa vastustavasta kannastaan. Olen tässä kohtaa erityisen mielelläni väärässä.

Joka tapauksessa on hienoa, että käsityksemme maakuntaveron haitallisuudesta Päijät-Hämeelle on yhteneväinen, kuten myös näkemyksemme lähipalvelujen ja ennaltaehkäisevien palvelujen tärkeydestä. Tältä pohjalta on hyvä tehdä myös jatkossa hyvää yhteistyötä.

Kirjoittaja on Lahden kaupunginvaltuuston 1. vpj. ja aluevaaliehdokas (kd.).