Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Asukkaiden kokemukset palveluista määrittelevät onnistumisen

Hyvinvointialueiden muodostaminen on lähivuosikymmenien suurin uudistus. Ensimmäiset aluevaalit pidetään 23.1.2022. Näissä vaaleissa valitaan päättäjät aluevaltuustoon, joka luo linjaukset jokaista alueen asukasta koskettavista sosiaali- ja terveys- sekä pelastustoimen palveluista.

Uudistuksen tavoitteena on paitsi yksinkertaistaa sote-hallintoa, saada aikaan sama palvelujen laatu ja yhdenvertaisuus jokaisessa alueen kunnassa. Päijät-Hämeen alueella valmistelu näyttää olevan tällä hetkellä hyvässä vauhdissa.

Lähipalvelujen toimivuus on asukkaan näkökulmasta ratkaiseva tekijä uudistuksessa. Tämän vuoksi hyvinvointialueen valmistelun ja toiminnan toteuttamisen keskeisimpänä ohjaavana tekijänä täytyy olla palveluja käyttävän kansalaisen näkökulma.

Hoitoon pääsyn tulee olla nopeaa ja terveysongelmaan tulee saada sote-asiantuntijoiden välisenä yhteistyönä perusteltu ratkaisu. Sen jälkeen toimivassa palveluohjauksessa selvitetään, miten hoidossa edetään. Hyvinvointialueelle muodostettavan rakenteen tulee tukea edellä kuvattua ydintoimintaa.

Hoitoon pääsyn tulee olla nopeaa ja terveysongelmaan tulee saada perusteltu ratkaisu.

Hyvinvointialue on nähtävä yhtenä toiminnallisena kokonaisuutena, jossa tavoitteena on kaikkien asukkaiden hyvinvoinnin parantaminen. Toiminnan onnistumisen ratkaisee se, miten alueen eri osien väestö saa palvelut juuri oikeaan aikaan silloin, kun niitä tarvitsee. Palvelujen piiriin pääsy edellyttää erilaisia ratkaisuja hyvinvointialueen eri osissa, ja digitaalisten palvelujen käytön mahdollisuuksia voidaan hyödyntää koko hyvinvointialueella.

Osaava henkilöstö on keskeisin voimavara palvelujen toteuttamisessa. Toimiva ja hyvin johdettu hyvinvointialue on myös houkutteleva työpaikka ammattitaitoiselle henkilöstölle. Myönteisiä tuloksia voidaan odottaa, kun henkilöstön työnteon taloudelliset edellytykset ja työhyvinvointi ovat hyvällä tasolla ja laadukas johtaminen tukee palvelutyötä eri yksiköissä.

Hyvinvointialueelle asetetut tavoitteet on mahdollista toteuttaa, kun hyvinvointialueen talous pystytään pitämään tasapainossa. Tuottavuutta ja vaikuttavuutta on kyettävä parantamaan.

Käytettävissä olevalla rahoituksella on saatava aikaan entistä enemmän myönteisiä vaikutuksia asukkaiden sosiaalisissa oloissa, terveydentilassa sekä pelastustoimen tuottaman turvallisuuden parantamisessa. Nyt haasteita on tuonut meneillään oleva pandemia, mutta jossain vaiheessa sekin on ohi.

Jotta edellä mainitut toiminnan onnistumisen edellytykset voivat toteutua, hyvinvointialueen valmistelussa tarvitaan jatkossakin vahvaa kokonaisnäkemystä sekä johtamistyön ja palvelutuotannon sisällön asiantuntemusta. Odotukset hyvinvointialueelle asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi ovat lähivuosina korkealla.

Näihin haasteisiin kaikki alueen asukkaat voivat osaltaan antaa oman panoksensa äänestämällä aktiivisesti tulevissa aluevaaleissa.

Kirjoittaja on kunnallisneuvos, sairaanhoitopiirin johtaja (eläkk.) ja aluevaaliehdokas (kesk.).