Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Päivi Piiraisen Esalainen Vähän kuin salaisena agenttina bussissa – vilkuttava ja hymyilevä kuljettaja on LSL:n paras mainos

Muistikirjamerkintä marraskuun 8. päivänä: "Olipa ahdasta ja tukalaa. Muistui mieleen nuoruus, jolloin tungeksittiin ja linja-autokuski vihasi meitä."

Muistikirjamerkintä marraskuun 29. päivänä: "Vitosen kuski vilkutti iloisesti."

Olin yksi 500 lahtelaisesta, jotka pääsivät marraskuussa 30 päivän ajan matkustamaan Lahden seudun liikenteen linjoilla ilmaiseksi.

Hyppäsin busseihin eri pysäkeiltä, eri päivinä ja eri matkoja varten. Matkoilta kirjasin muistiin huomioita aikatauluista, ruuhkista ja yleisestä tunnelmasta.

Useimmat muistikirjamerkinnät olivat lyhyitä ja kertoivat matkan menneen mutkitta: Bussi ajallaan, kaikki ok.

Muutaman kerran kirjoitin ylös muutakin, kuten: Penkki oli märkä. Pissa haisi.

Joskus aamun ruuhkat aiheuttivat dominoefektin. Bussi tuli myöhässä pysäkille, jokainen pysähdys pahensi tilannetta entisestään ja lopulta jatkoyhteys torilta määränpäähän oli mennyt menojaan. Muistikirjassa lukee: Myöhästyin seuraavasta bussista, onneksi torilta saa kahvia.

Yhtenä iltana olin kirjoittanut muistiin: Hengästyttää. En ehtinyt prikulleen pysäkin kohdalle. Kuljettaja otti silti kyytiin.

Mukavimmat matkat sattuivat viikonloppuihin. Pysäkeillä me toisillemme tuntemattomat ihmiset juttelimme niitä näitä, linja-autot kulkivat ajallaan ja tunnelma ei ollut millään tasolla arkisen kireä. Tuntui kivalta, kun torilla kuskeilla oli aikaa neuvoa matkustajia oikeisiin busseihin ja pysäkeille.

Aiemmin en edes omistanut LSL:n matkakorttia, ja satunnaisia bussikyytejä oli ollut harvakseltaan. Syitä ja tekosyitä vähäisiin bussimatkoihin löytyi helposti useita: omalla autolla kulkeminen tuntui vaivattomalta, pysäkit eivät ole olleet ihan nurkalla, aikataulut ja matkustustarpeet eivät ole kohdanneet ja yksittäinen kertalippu on ollut ja on edelleenkin mielestäni kallis.

Yksi merkittävin syy bussimatkojen vähäisyyteen omalta kohdaltani oli ja on se, että Lahdessa kaupungin laidalta toiselle matkustaminen vie todella paljon aikaa. Esimerkiksi työmatkaani menee henkilöautolla ruuhka-aikana parikymmentä minuuttia, polkupyörällä aikaa kuluu noin 40 minuuttia, mutta bussilla matkaan menee noin tunti, pahimmillaan vähän ylikin. Samassa ajassa pystyisin matkustamaan junalla Lahdesta Helsinkiin.

Tämän vuoden alussa tehdyt aikataulu- ja reittiuudistukset muuttivat työmatkabusseilua vielä pykälän hankalammaksi. Yhden linja-auton taktiikka muuttui kahden linja-auton taktiikaksi. Jos halusi pitää kiinni yhdellä istumalla perille -tyylistä, sai kaupanpäällisiksi yli puolen tunnin kävelymatkan.

Kuukausi bussikyytiläisenä sujahti nopeasti ja kokeilusta jäi päällimmäiseksi ihan hyvä mieli.

Nyt minulla on matkakortti ja sinne on ladattu vähän matkarahaa. En usko, että ryhdyn säännöllisesti kulkemaan kaikkia tai edes puoliakaan matkoistani linja-autoilla, mutta silloin tällöin hyppään vaikka linja numero 5:n kyytiin. Ja ihan vaikka vain sen takia, että kerran kuljettaja vilkutti iloisesti.