Markus Pirttijoen Esalainen Krista Kiurulle kävi samoin kuin Hannes Björniselle

Hannes Björninen on lahtelainen jääkiekkoilija, joka on melkein koko ikänsä pelannut Pelicansin paidassa. Ura on ollut komea ja nousujohteinen.

Viime kaudella Björninen sai seuratoverikseen amerikkalaisen Ryan Laschin, joka lunasti nopeasti paikkansa liigan ylivoimaisena pistenikkarina. Lasch takoi 1,4 maalia tai syöttöä ottelua kohden sen aikaa, mitä Pelicansissa pelasi. Ja se on paljon se. Kun Lasch tammikuun 2021 lopulla ilmoitti siirtyvänsä Sveitsiin, Lahdessa huokailtiin, että se oli siinä.

Mitä vielä! Laschin väistyttyä eturivin valokeilaan tuli tilaa ja Björninen täytti sen.

Björninen otti entistä isompaa roolia ja johdatti kapteenina Pelicansin pudotuspeleihin. Björninen oli joukkueensa tehokkain ja koko liigan kuudenneksi paras pistemies. Hyvä kausi palkittiin kutsulla MM-kisoihin eikä lahtelainen ujostellut. Björninen iski voittomaalin välierissä Saksaa vastaan, minkä ansiosta Suomi pääsi loppuotteluun. Riiasta Björninen palasi Suomeen hopeamitali kaulassaan.

Tämän pitkähkön alkujuonnon tarkoitus oli johdatella siihen ajatukseen, että mikä on mahdollista urheilussa on mahdollista myös politiikassa.

Se mitä tapahtui Björniselle, tapahtui myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd.). Kiuru on ollut korona-asioissa puoluetoverinsa, pääministeri Sanna Marinin varjossa. Ja silloin kun Kiuru on saanut puheenvuoron, hänen ulostulojaan on arvosteltu monimutkaisiksi ja ympäripyöreiksi.

Maanantaina kansa sai nähdä toisenlaisen Kiurun. Hän esiintyi Ylen A-studiossa erittäin selkeästi ja pontevasti. Ministerin äänessä oli johtajan poljento.

Krista Kiuru puhui itsensä ihmisten sydämiin A-studiossa: hehkutusta sataa yllättäviltäkin tahoilta

Pääministeri antoi korona-asiassa tilaa Kiurulle ja Kiuru täytti sen. Hyvä niin. Hallituksen työskentely ja politiikka ei ole yksilölaji vaan joukkuepeliä. Urheilutoimittajilla on tapana jakaa leijonia hyvistä suorituksista ja Kiuru on kyllä leijonansa ansainnut.

Pontevan esiintymisen jälkeen soisi, että nyt jotakin myös tapahtuu. On kestämätöntä, että kansa odottaa tunteja rokotukseen pääsyä kuin leipäjonossa konsanaan. Rokotusjonossa paljastuneista yököttävistä lieveilmiöistä ei tarvitse kuulla enää yhtään uutista.

Trion rokotuspisteellä Lahdessa asiakkaat ovat huoritelleet henkilökuntaa, haistatelleet heille sekä sylkeneet heidän päälleen – "Me tarvitsisimme nyt työrauhan"

Toisen leijonan tältä viikolta ansaitsee tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Hän on vajaan viikon aikana keskustellut kolmen maailman vaikutusvaltaisimpiin kuuluvan johtajan kanssa. Ensin USA:n presidentti Joe Biden, sitten Venäjän presidentti Vladimir Putin ja sen perään vielä Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Pieni Suomi on kokoaan isompi, koska sillä on keskeinen sijainti maailmankartalla ja suurvaltajohtajat selvästi arvostavat Niinistön roolia tasapainon takuumiehenä. Meillehän se sopii.

Bidenin kanssa Niinistö keskusteli runsaat puoli tuntia. Otsikoihin nousseet kiitokset hävittäjäkaupoista kestivät murto-osan. On tärkeää, että Suomi on ytimessä keskustelemassa isojen maiden kanssa. Sitä ei vielä tiedetä, esittikö Biden Niinistölle kutsua Valkoiseen taloon. Syytä olisi. Teimmehän kuitenkin 10 miljardin kaupat amerikkalaisten kanssa.

Presidentti Niinistö puhui puhelimessa Yhdysvaltain presidentin kanssa – Biden kiitti Suomea hävittäjävalinnasta