Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lukijalta | Miehillä vain asevelvollisuus

Ilkka Kuosmanen ihmetteli kirjoituksessaan (Esalainen, ESS 8.12.), miksi armeija on pakollinen vain miehille. Hänen mielestään tasa-arvon vuoksi sen pitäisi olla myös naisille pakollinen.

Häneltä taisi unohtua vain eräs pieni asia. Nimittäin eri sukupuolet eivät muutenkaan ole tasa-arvoisia keskenään niin kauan, kuin miehet eivät odota ja synnytä lapsia.

Mietitäänpä vähän naisten ja miesten elämää. Naisilla on noin puolet elämästään riesana kuukautiset ja monilla niihin liittyvät kivut, jotka rajoittavat elämää, puhumattakaan näihin liittyvistä kustannuksista.

Naiset ovat jopa useita kertoja yhdeksän kuukautta kerrallaan raskaana, mihin taas liittyvät pahoinvoinnit, syömisten ja juomisten rajoittaminen, neuvola- ja lääkärikäynnit ynnä muu. Entä sitten synnytyskivut?

Synnytyksen jälkeen vielä imetät vähintään puoli vuotta. Näissä on kroppa aika kovilla.

Ehkäisykin ja sen haittavaikutukset sekä kustannukset ovat useimmiten naisten harteilla. Hedelmällisyysiän jälkeen tulevat riesaksi vaihdevuosioireet, jotka saattavat kestää jopa kymmenen vuotta. Niihin liittyy usein hormonihoitoja ja taas kustannuksia.

Näiden lisäksi naisetkin käyvät työssä, mutta saavat usein pienempää palkkaa.

Miehet taas voivat armeijan jälkeen rauhassa opiskella, työskennellä ja harrastaa, mitä haluavat, tuli lapsia tai ei! Miesten kannattaisi siis olla tyytyväisiä, että heillä on vain pakollinen asevelvollisuus.