Pääkirjoitus Kokoomus lähtee Päijät-Hämeessä paalupaikalta kohti tammikuun aluevaaleja

Kokoomus näyttää riuhtaisseen selvän eron kovimpiin haastajiinsa Päijät-Hämeessä, kun maamme ensimmäisiin aluevaaleihin on aikaa enää runsas kuukausi. ESS:n gallup mittasi kokoomukselle tasan 25 prosentin kannatuksen. Kokoomuksen takana kilpailu kakkossijasta on tasaista kyselyn ennakoidessa SDP:lle 21,3:n ja perussuomalaisille 20,4 prosentin äänisaalista.

Kokoomuksen ja SDP:n välinen ero kielii merkittävästä muutoksesta puolueiden voimasuhteissa, sillä vielä kesäkuun kuntavaaleissa kaksikon kannatus oli Päijät-Hämeessä käytännössä tasoissa. Nyt puntit vaikuttavat kääntyneen selvästi kokoomuksen eduksi. Toki sama trendi on kuntavaaleista lähtien ollut havaittavissa myös valtakunnallisissa mittauksissa.

Päijät-Hämeessä 515 ehdokasta aluevaaleihin, neljä puoluetta tai vaaliliittoa kokosi täyden ehdokaslistan - katso lista Päijät-Hämeen ehdokkaista

Päijät-Häme ei kuitenkaan ole koko Suomi, eivätkä vaalitulokset ole täällä koskaan noudatelleet täydellisesti koko valtakunnan tulosta. Aluevaaleissakin paljon ratkaisee ehdokasasettelu, ja siinä SDP ja perussuomalaiset ovat tietyiltä osin onnistuneet kokoomusta paremmin. Molemmat onnistuivat kokoamaan listansa täyteen omaa väkeään siinä missä kokoomus hankki täydennystä RKP:n puolelta vaaliliiton avulla.

Takamatkalta kokoomus lähtee myös siinä, ettei puolueella ollut asettaa Päijät-Hämeessä ehdolle takuuvarmaksi ääniharavaksi yhtä ainutta kansanedustajaa. Perussuomalaisilla heitä on peräti kaksi (Rami Lehto ja Jari Ronkainen) ja demareillakin yksi (Mika Kari) kuten myös keskustalla (Hilkka Kemppi). Täkäläisistä kansanedustajista aluevaalit jättää väliin vain Ville Skinnari, joka SDP:n harmiksi asetti realistina etusijalle kiireisen tehtävänsä kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerinä.

Paljon ratkaisee ehdokasasettelu.

Aluevaaligallupin heikkous on sen suuri virhemarginaali, mutta uskottavuutta vahvistaa, että puolueiden suuruusjärjestys noudattelee muidenkin kuin kokoomuksen ja SDP:n osalta liki täydellisesti tuoreimpia valtakunnallisia kyselyjä. Poikkeuksena kristillisdemokraatit ovat Päijät-Hämeessä suosituimpia kuin vasemmistoliitto.

KD:n asemaa vahvistaa entisestään vaaliliitto Pro Lahden ja Hämeen sitoutumattomien kanssa. Kristillisdemokraatit ovat yhteisellä listalla vähemmistönä, mutta puolueen kannattajat ovat tunnetusti niin taitavia keskittämään äänensä omille kärkiehdokkailleen, että sitoutumattomat saattavat jäädä tässä liitossa enemmän antavaksi kuin ottavaksi osapuoleksi.

Lopullinen vastaus tähänkin kysymykseen saadaan, kun vaalit ovat ohi ja äänet laskettu. Niitä kertyy toivon mukaan runsaasti, vaikka nyt näyttää uhkaavasti siltä, että äänestysaktiivisuus voi jäädä monestakin syystä jopa arveluttavan vähäiseksi demokratian toteutumisen näkökulmasta.

Kokoomuksen johdolla vaaleihin – SDP ja perussuomalaiset kisaavat seuraavista sijoista