Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Minttu Kokon Esalainen Antakaa opiskelijoille riittävät seinät, jotta heidän ei tarvitse kirmata takaisin koteihinsa mädäntymään

Tänä syksynä yliopisto-opiskelu alkoi pitkästä aikaa muistuttaa normaalia. Opiskelen journalistiikkaa Tampereen yliopistossa, jossa yliopiston ravintolat, kirjasto ja muut opiskelutilat avattiin koronasulun jälkeen vihdoin opiskelijoille. Kampus vilisi elämää: kirjastolta sai etsiä vapaata pöydännurkkaa kissojen ja koirien kanssa, ja ruokalassa soi iloinen puheensorina ja astioiden kolina. Koulunkäyntiin pystyi taas keskittymään.

Oli pelkästään kohtuullista, että uuteen kaupunkiin yksin muuttaneet ensimmäisen vuoden opiskelijat saivat kohdata toisensa kasvokkain tuutorien järjestämissä illanistujaisissa ja kaupunkikierroksilla, ja baarijatkoillekin pääsi.

Opiskelijatapahtumiin ottivat runsain lukemin osaa myös kaltaiseni viidennen ja kuudennen vuoden opiskelijat, joilta korona on ryövännyt aivan liian pitkän ajanjakson ainutlaatuisesta hauskanpidon ja itsensä etsimisen elämänvaiheesta.

Vaikuttaa siltä, että päivä alkaa paistaa risukasaan ja lähiopetuksen pariin ollaan palaamassa. Ehkä opiskelijat saavat viimeinkin lakata tuijottelemasta yksiöidensä seiniä ja mustia ruutuja videoluennoilla. Helpotuksesta ei kuitenkaan kannata huokaista vielä − ainakaan jos sattuu opiskelemaan Tampereen yliopistossa.

Huolimatta siitä, että yliopiston opiskelutiloja käytetään poikkeusaikanakin runsaasti (ja normaalioloissa vieläkin enemmän), on Tampereen yliopiston johto suunnitellut tilavähennyksiä. Yliopiston keskustakampuksella on tällä hetkellä kuusi rakennusta, joista neljästä mahdollisesti luovutaan säästösyistä.

Järjestetäänkö Lahden kouluissa joulujuhlia? "Olemme tilanteesta juuri nyt huolissamme"

Eniten ihmetystä herättää se, että yliopisto haluaa luopua kirjastostaan Linnasta, jonka hiljainen lukusali on vastikään remontoitu ja sisustettu isolla rahalla. Opiskelijat tietenkin vastustavat tiloista luopumista äänekkäästi. Ja heitä ei kuunnella.

Tilavähennyksiä vastustavan Linnasta ei luovuta -adressin on allekirjoittanut yli 1 300 opiskelijaa. Heinäkuussa kirjastosta luopumista kritisoitiin mielenosoituksella, ja marraskuussa opiskelijat valtasivat Linnan tilat. Molemmista tempauksista on uutisoitu paikkakunnalla näkyvästi, mutta Tampereen yliopisto kääntää edelleen katseensa pois.

Helsingin ja Tampereen yliopistojen tutkimuksesta selviää, että vaikka jotkut viihtyvät etäopetuksessa, on se suurelle osalle haitallista. Lähes puolet tutkimukseen osallistuneista yläkoululaisista koki oppineensa etäopetuksen aikana vähemmän kuin tavallisesti.

Ilta-Sanomat puolestaan uutisoi etäopintojen kanssa kamppailevista lukiolaisista. Jutussa kuvaillaan, kuinka opettaja yrittää aktivoida aamuisen etäluennon osallistujia, mutta heistä ei kuulu nimenhuudon jälkeen mitään. ”Ei ihmisiä kiinnosta tulla kouluun. Jengi nukkuu, se on vaan fakta”, lukiolainen kommentoi jutussa.

Etäopetukseen turhautumisesta ja opiskelijoiden ahdingosta niin yläasteella, lukiossa kuin yliopistossakin on puhuttu läpi poikkeusajan. Siinäkin valossa hämmentää, että Tampereen yliopisto haluaa työntää kampuksilla kirmaavat opiskelijat takaisin koteihinsa mädäntymään. Onneksi valmistun ennen sitä.