Ari Helmisen Esalainen Kanta-Häme puhui, Päijät-Häme Hilkka Kempin vastuulla eduskunnan budjettikeskusteluissa

Eduskunnan budjettikeskustelu käynnistyi viime tiistaina ja keskittyi keskustan ja kokoomuksen väliseksi sanasodaksi. Budjettikeskustelun avajaispäivänä Hämeen vaalipiirin kansanedustajista äänessä olivat pääasiassa Kanta-Hämeen edustajat. Päijät-Hämeestä äänessä oli ainoastaan Hilkka Kemppi (kesk.) kahdella puheenvuorolla. Puheiden määrä ei kerro todellisista teoista, mutta silti voi kysyä, miksi Päijät-Hämeestä vain Kemppi oli äänessä?

Budjettikeskustelun avasi arvostetun valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) esittelemällä valiokunnan mietinnön. Hän totesi, että valiokunta on tyytyväinen siihen, että hallituksen finanssipolitiikka oli koronakriisin aiheuttamassa taantumassa nopeaa, etupainotteista ja voimakkaasti elvyttävää. Hallitus toteutti laajoja toimia, joilla turvattiin työpaikkoja ja toimeentuloa.

Kokoomuksen Timo Heinonen tyrmäsi budjettiesityksen sanomalla, että pääministeri Marinin vasemmistohallituksen talouspolitiikan linja on holtiton. Velkaa otetaan vasemmalla kädellä täysin vastuuttomasti ja maan asioita hoidetaan vain vasemmalla kädellä. Työllisyystoimet ovat tekemättä ja rakenteellisia uudistuksia ei ole tehty. Heinonen korosti, että kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa otetaan 2,5 miljardia vähemmän velkaa lasten piikkiin.

Päivi Räsänen (kd.) huomautti, että budjettiesityksessä ei tartuta tämän hetken ajankohtaisimpiin ja kipeimpiin ongelmiin ja osin jo näkyvään terveydenhuollon kriisiin, joka näkyy hoitajien uupumuksena.

Tarja Filatov (sd.) korosti, että Suomessa on 40 000 ihmistä enemmän töissä kuin oli tämän hallituksen aloittaessa, ja 110 000 ihmistä enemmän töissä kuin pahimpina korona-aikoina. Tämä kertoo siitä, että hallituksen keskittyminen koronan taittamiseen ja yritysten pelastamiseen on ollut parasta työllisyyspolitiikkaa.

Hilkka Kemppi (kesk.) kantoi huolta pienituloisten ihmisten toimeentulosta kohonneiden polttoaineen ja sähkön hintojen myötä. Hän korosti, että sähkön siirtohinnat tippuvat ensi vuoden alusta ja keskusta ei tule hyväksymään lisäkorotuksia polttoaineen verotukseen. Hallitus on kyennyt tekemään sote-päätökset ja perhevapaauudistuksen.

Kemppi muistutti, että yrityksiä on tuettu. Esimerkiksi Päijät-Hämeessä tämä on tarkoittanut noin 60 miljoonan euron elvytyspakettia. Se on todella iso potti, mutta se on myös käytetty hiilineutraaliuden edistämiseen.

Kempin mukaan Suomi voi olla ilmastonmuutoksessa ratkaisija ja tämä on todistettu muun muassa Lahdessa, joka on hallitsevana ympäristöpääkaupunkina vetänyt valtavan määrän uutta yrittäjyyttä nimenomaan hiilineutraaliuden rohkeiden tekojen vuoksi.

Seuraavana päivänä Jari Ronkainen (ps.) ihmetteli, että puolustusvoimien kasvisruokapäivänä sotilaskotien roskikset täyttyvät pitsapakkauksista ja kasvisruoan hävikki on valtava. Hän kysyi, onko tässä mitään järkeä.

Kokoomuksen Kalle Jokinen esitteli liikennejaoston esityksen ja huomautti perusväylänpidon korjausvelan kasvusta. Kemppi piti yhden puheenvuoron, mutta muutoin äänessä olivat pääasiassa Kanta-Hämeen edustajat.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut