Pääkirjoitus: Kokoomus ja SDP kävivät kovan kisan aluevaalien ehdokasasettelun voitosta

Puoluesihteeri Kristiina Kokko kehui kokoomuksen jättäneen ainoana puolueena täydet ehdokaslistat kaikissa aluevaalien vaalipiireissä. Se ei olisi kuitenkaan onnistunut ilman vaaliliittoja. Emmi Korhonen / Lehtikuva

Eduskuntapuolueet pääosin hykertelivät tyytyväisinä esitellessään saalistaan tammikuussa pidettävien aluevaalien ehdokasasettelun päätteeksi.

Saaliiden koko tosin vaihteli suuresti, mutta niin vaihtelivat myös puolueiden itselleen asettamat tavoitteet. Tyytyväisimpiä olivat tietenkin ne puolueet, jotka täyttivät tai jopa ylittivät tavoitteensa. Silti loputkin löysivät saavutuksestaan riittävästi positiivisia elementtejä välttyäkseen tunnustamasta julkisesti mahdollisen pettymyksensä.

Ehdokasasettelun voittajaksi julistautuivat sekä kokoomus että SDP. Kokoomus onnistui ainoana puolueena jättämään täydet ehdokaslistat jokaisella 21 hyvinvointialueella, joissa vaalit käydään. Tähän tarvittiin kuitenkin muiden apua, sillä kokoomuksen listoilla esiintyvistä runsaasta 1 700 ehdokkaasta liki sata edustaa puolueen vaaliliittokumppaneita, esimerkiksi Päijät-Hämeessä RKP:tä. Näin ollen SDP pääsi kehumaan, että sillä on aluevaaleissa kaikista puolueista eniten omia ehdokkaita. Tarkasti laskettuna heitä on 1 633 eli neljä enemmän kuin kokoomuksella.

Täysiä listoja lähtivät tavoittelemaan myös keskusta ja perussuomalaiset, mutta kumpikin epäonnistui. Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen myönsi reilusti, että tavoite ei ollut keskustalle "ihan realistinen". Kompastuskiveksi osoittautui Uusimaa, missä keskusta on yrittänyt kerta toisensa jälkeen tehdä vaaleissa suurta läpimurtoa, mutta toistaiseksi turhaan. Uusimaa on kuitenkin vain yksi monista vaalipiireistä, ja koska Helsingissä ja Ahvenanmaalla ei nyt äänestetä lainkaan, keskusta voi elätellä yhä toivoa, että enemmistö hyvinvointialueista päätyisi sen johdettavaksi.

Jos keskustan heikko kohta on ruuhka-Suomi, perussuomalaisilla se on ruotsinkielinen rannikkoseutu. Noin 1 500 ehdokkaallaan perussuomalaiset päihitti silti niukasti keskustan, mikä epäilemättä hivelee perussuomalaisia yhtä paljon kuin korpeaa sen ikuista kiistakumppania.

Aika ei enää riitä siirtämään vaaleja.

Tiistaina viimeistään varmistui sekin, että aluevaalit pidetään ajallaan vaikeutuneesta koronatilanteesta huolimatta. Oikeusministeriön vaalijohtajan Arto Jääskeläisen mukaan aika ei enää riitä siirtämään vaaleja viime kuntavaalien tavoin, eikä se olisi tarpeenkaan, koska rokotekattavuus on nyt paljon suurempi kuin keväällä.

Jälkiviisaasti ajateltuna kuntavaalien lykkääminen parilla kuukaudella saattoi olla hätävarjelun liioittelua. Vastaavasti nyt ei päättäjienkään auta kuin pyrkiä kaikin tavoin pitämään koronatilanne siinä määrin hallinnassa, ettei aluevaalien järjestäminen jo ajat sitten lukkoon lyötynä ajankohtana osoittautuisi jälkikäteen vääräksi ratkaisuksi.

Päijät-Hämeessä 515 ehdokasta aluevaaleihin, neljä puoluetta tai vaaliliittoa kokosi täyden ehdokaslistan - katso lista Päijät-Hämeen ehdokkaista

Laki estää sitoutumattomien ja kristillisdemokraattien vaaliliiton Päijät-Hämeessä - "Juridisesti tämä ei ole vaaliliitto, mutta käytännössä on"

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut