Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Vaikea koronatilanne paineistaa kiristämään rajoituksia Päijät-Hämeessä, mutta sitäkin tärkeämpää on lisätä paukkuja rokottamiseen

Joulua kohden entisestään vaikeutunut koronatilanne on päässyt Päijät-Hämeessäkin jo niin huonoksi, ettei Päijät-Sotessa enää uskota nykyisten rajoitusten riittävän pitämään epidemiaa tarpeeksi hyvin hallinnassa. Alueellinen koronayhteistyöryhmä kokoontuu keskiviikkona arvioimaan tilannetta tarkemmin, ja todennäköisesti kokouksesta lähtee Etelä-Suomen aluehallintovirastolle esitys rajoitusten kiristämiseksi maakunnassamme. Siten ne saattaisivat ehtiä voimaan jo tulevana viikonloppuna.

Päijät-Sotella on aihetta huoleen, ja niin on kaikilla päijäthämäläisillä. Alueellamme todettiin viime viikolla ennätysmäärä koronatartuntoja koko pandemian aikana. Tartuntojen ilmaantuvuusluku on täällä valtakunnan kärkipäätä.

Runsaiden tartuntamäärien väistämättömänä seurauksena on terveydenhuolto päässyt ylikuormittumaan. Pahoin ruuhkautuneet päivystyspuhelin ja tartunnanjäljitys kaipaavat vahvistusta. Sairaalahoidossa oli tiistaina 13 ihmistä, joista kolme sai tehohoitoa. Määrä saattaa kuulostaa vähäiseltä, mutta terveydenhoitomme haavoittuvaisuudesta kertoo, että keskussairaalasta on täytynyt jo poistaa käytöstä neljä leikkaussalia. Hoitovelka on siis alkanut taas kasvaa.

Pelättävissä on, että kiireetöntä hoitoa joudutaan ajamaan alas lisää, sillä Päijät-Sote ennakoi sairaalakuormituksen vain kasvavan. Eniten tartuntoja löydetään tosin edelleen lapsilta, mutta viime päivinä tartunnat ovat lisääntyneet erityisesti myös 30–50-vuotiaiden keskuudessa. Tämä voi viitata siihen, että lapset kantavat yhä enemmän virusta koteihinsa, mikä lisää painetta tehostaa koronatomia myös päiväkodeissa ja kouluissa.

Tehokkaimmin korona leviää suurissa ihmisjoukoissa. Päijät-Hämeessä on jo kielletty yli 20 henkilön yleisötilaisuudet sisätiloissa, mistä tosin voi poiketa koronapassin avulla ravintolarajoitusten tavoin. Seuraavaksi ruuvia on mahdollista kiristää esimerkiksi sisäliikuntapaikkojen kaltaisissa yleisö- ja asiakastiloissa, kuten monissa naapurimaakunnissa on jo tehty.

Pitkät jonot maakunnan ainoaan pysyvään walk in -rokotuspisteeseen paljastavat, että kysyntä on nyt kovaa.

Tiukempi rajoituslinja on tarpeen, mutta se tuskin riittää yksin helpottamaan ratkaisevasti epidemiatilannetta. Avainasemassa ovat edelleen vakavaa tautimuotoa hyvin ehkäisevät rokotukset, joiden antamista on vauhditettava tuntuvasti kaikkien annosten osalta, vaikka se edellyttää lisää käsipareja.

Pitkät jonot maakunnan ainoaan pysyvään walk in -pisteeseen paljastavat, että kysyntä on nyt kovaa. Siihen Päijät-Soten on vastattava keinolla millä hyvänsä ennen kuin entistä sukkelammin leviävä omikron-muunnos alkaa vallata liikaa alaa myös täällä.

Päijät-Sote: koronatartuntoja enemmän kuin koskaan, lisää rajoituksia tarvitaan

Lahdessakin kynttilämielenosoitus sote-työntekijöiden rokotusvaatimusta vastaan – kaupunki ei puutu mielenilmaukseen