Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Sanni Grahn-Laasosen Vierailija-kirjoitus | Suomi sahaa omaa oksaa – investoinnit liikkeelle purkamalla lupajonot

Luvitusjonoissa ja byrokratian rattaissa lepää yli kolmen miljardin euron arvosta investointeja, jotka voisivat tuoda Suomeen uutta työtä ja talouskasvua, ilmenee elinkeinoelämän selvityksestä.

Suomi sahaa omaa oksaansa; ongelma on kotimainen. Yrityksissä monivaiheisia lupia joudutaan odottamaan pahimmillaan vuosia. Samoista hankkeista valitetaan monta kertaa, eikä takuuta käsittelyn kestosta anneta.

Paradoksaalista on, että luvituksesta on tullut pullonkaula ilmasto- ja ympäristömyönteisten vihreiden investointien etenemiselle. Voittajia ei ole. Jotta Suomi pääsee ilmastotavoitteisiin ja hyötymään uuden teknologian kasvavasta kysynnästä maailmalla, luvitus pitää saada sujumaan kotimaassa.

Viranomaisprosessien hitauteen on kiinnittänyt huomiota myös maavertailuja tekevä OECD. Sen mukaan Suomi jää kankean sääntelyn takia jälkeen investointien houkuttelevuudessa.

Huolellinen luvitus on tärkeää muun muassa ympäristön suojelemiseksi. Korkeasta tasosta ei pidä tinkiä, ja valittaminen luvista on oikeutettu perusoikeus. Lupaprosessien sujuvuus ja ennustettavuus sen sijaan olisivat kaikkien etu.

Ratkaisuja voisivat olla esimerkiksi käsittelyn lakisääteinen aikaraja, eli käsittelytakuu, prosessin digitalisointi ja yhden luvan malli, jossa luvasta valitettaisiin vain kerran.

Luvituksesta on tullut pullonkaula ilmasto- ja ympäristömyönteisten investointien etenemiselle.

Luvituksen ongelmiin on kiinnittänyt vakavaa huomiota myös johtamani eduskunnan talousvaliokunta.

Vaikka investointeja toivovat kaikki ja luvituksen ongelmat tunnistetaan hallitusohjelmatasollakin, maan hallitus edistää useita lakihankkeita, jotka päinvastoin hidastaisivat luvitusta ja laajentaisivat valitusoikeutta. Vakavin näistä on lausunnoilla ollut kaavoitus- ja rakentamislaki, joka on karannut kauas alkuperäisistä tavoitteistaan. Lakihanke pitäisi panna kiireesti jäihin.

Tehokkaan hallinnon maana Suomelle ei pitäisi olla tekemätön paikka uudistaa lupaprosessit niin, että kipeästi kaivatut investoinnit saadaan liikkeelle.

Suomen velkavuori on kasvanut, ja liikkeelle lähtenyt kasvu uhkaa ennusteiden mukaan tyrehtyä jo alkuunsa. Nyt olisi kiire tehdä päätöksiä, jotka vauhdittavat talouden uudistumista ja rohkaisevat investoimaan. Ahkeruutta ja yrittäjyyttä lannistavat veronkorotukset ja pelkästään niiden uhka ovat myrkkyä investoinneille, joita tehdään aina pitkällä näkymällä. Nyt pitäisi päättää: haluaako Suomi olla se maa, johon yritykset uskovat ja jonne ne sijoittuvat ja investoivat?

Luvituksen sujuvoittamisen ja byrokratian purkamisen rinnalla Suomen on tulisi panostaa tutkimukseen, innovaatiorahoitukseen ja korkeaan osaamiseen. Ikäluokat pienenevät edelleen, ja osaavasta työvoimasta on jo huutava pula koko maassa.

Osoitimme kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa eduskunnassa, että on mahdollista yhtäaikaisesti vähentää velanottoa, lisätä työmahdollisuuksia ja vauhdittaa Suomen uudistumista mittavilla TKI-panostuksilla.

Kasvu on omissa käsissämme. Jos vain sanoisimme, ”saa tehdä”, vähän useammin ja paljon nopeammin.

Kirjoittaja on hämäläinen kansanedustaja ja eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja (kok).