Lukijalta | En halua olla katkerasti jälkiviisas

Olen paljon miettinyt kahta asiaa, joissa jälkiviisaus voisi olla katkeraakin katkerampi. Aloitan Suomen Nato-jäsenyydestä.

Mitä jos iso karhu sittenkin haluaa valloittaa maamme? Tässä nykytilanteessa olemme yksin. Siinä sodassa ei riitä miehekäs sankaruus. On niin kuin jääkiekon pudotuspeleissä. Vain voitto kelpaa.

Mahdollisuutemme voittoon yksinämme on nolla. Kuinka mahtaa olla? Minkälaisen vastuun silloin ottavat Nato-jäsenyyden vastustajat? Pitäisikö viedä sotaoikeuteen?

Joku voi sanoa, ettei kannata maalata piruja seinälle. Minua huolestuttavat naapurin päämiehen kommentit ja puheet Venäjän turvallisuuden takaamisesta.

Jokainen ymmärtää, ettei kukaan sotilaallisesti uhkaa ydinasevaltiota. Joka muuta väittää on vainoharhainen. Siksi noita puheita voi pitää vain jonkin muun savuverhona.

Ukrainan uhka Venäjälle on sen sotilaallisen voiman kannalta ehkä jopa vähäisempi kuin Suomen uhka. Valmistellaanko tässä uusia Mainilan laukauksia?

Pelissä saattaa ensimmäisessä tapauksessa olla Suomen itsenäisyys ja toisessa ihmisten henki.

Toiseksi mietin koronavastustajia. Luulisi jo nyt, kun rokotteita on annettu miljoonia viimeisen vuoden aikana, voivan uskoa, ettei niistä ole ollut useimmille rokotetuille merkittävää vaaraa. Niillä ei ole sen enempää haitallisia seuraamuksia kuin muillakaan rokotteilla.

Sen sijaan rokottamattoman vaara päätyä tehohoitoon on 30 kertaa suurempi, kuin rokotetun. Suuri osa tehohoitoon joutuneista menehtyy. Ottavatko rokotevastaisuutta saarnanneet vastuun, mikäli ovat olleet vaikuttamassa siihen, että joku ei ole ottanut rokotetta ja sen tähden menettää henkensä?

Joskus rokottamattomuutta perustellaan jopa Raamatulla. Saarnamiehenä minulle riittävät Jeesuksen sanat: ”Kumpiko on luvallista - - - pelastaako henki vai tappaa se?” Jos ja kun rokotus pelastaa henkiä, vastaus on yksiselitteinen.

Tiedän, että tällä kirjoituksella menetän joitain ystäviä. Pelissä on kuitenkin paljon enemmän kuin ystävyyssuhteeni. Pelissä saattaa ensimmäisessä tapauksessa olla Suomen itsenäisyys sankarivainajineen ja toisessa ihmisten henki. En halua olla katkerasti jälkiviisas.

Kirjoittaja on lahtelainen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut