Pääkirjoitus Suomi ei nouse uusilla kaavoilla ja sääntelyn lisäämisellä

Kuohunta uuden kaavoitus- ja rakentamislain ympärillä jatkuu. Lausuntokierroksen aikana kiistanalaisesta laista kertyi yhteensä 220 lausuntoa eri tahoilta. Monet niistä ovat varsin kriittisiä.

Lausuntojen kriittisyys oli odotettua, sillä lakiehdotusta valmistelleessa työryhmässä ei ollut yhtään elinkeinoelämän edustajaa tai maanomistajien edustusta. Lain valmistelussa maa- ja metsätalousministeriö sekä ympäristöministeriö ovat olleet eri linjoilla. Lausunnolle lähti ympäristöministeriön ehdotus, koska hallituksessa ei syntynyt yhteisymmärrystä lakiehdotuksen sisällöstä.

Uudistuksen päätavoitteet on helppo jakaa. Tavoitteina ovat hiilineutraali yhteiskunta, luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen, rakentamisen laadun parantaminen sekä digitalisaation edistäminen. Lisäksi halutaan edistää kaavaprosessin sujuvuutta, vahvistaa kuntien maapolitiikkaa sekä edistää rakentamisen luvissa yhden luukun periaatetta.

Useissa lausunnoissa kuitenkin todetaan, että lakiesityksessä uudistuksen tavoite lupaprosessien sujuvuudesta on unohdettu täysin. Sääntely on lisääntymässä ja monimutkaistumassa.

Elinkeinoelämän keskusliitto esittää lausunnossaan, että lakiesitys palautettaisiin valmisteluun. Uudistus toisi EK:n mukaan merkittävää takapakkia investoinneille ja niiden edellyttämille viranomaispäätöksille.

Myös Kuntaliitto katsoo lausunnossaan, ettei esitystä tule viedä eteenpäin nykymuodossaan. Lakiluonnos kaipaa merkittäviä muutoksia. Kuntaliiton mukaan esitys toisi uuden lakisääteisen suunnittelutason ja -menettelyn suurimmille kaupunkiseuduille, lisäisi kaavoituksen ja rakentamisen selvitysvelvoitteita ja lisäisi maapolitiikan ja kaavojen toteuttamisen byrokratiaa.

Uuden ympäristöministerin Emma Karin (vihr.) neuvottelutaidot joutuvat puntariin.

Yksi kiista koskee ely-keskusten valvontatehtävien laajennusta ja valitusoikeutta. Niitä supistettiin Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana, mutta nyt ne palautuisivat.

Maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön näkemykset eroavat myös viherrakennesääntelystä. Esityksessä ehdotetaan, että maakuntakaavassa pitäisi jatkossa olla viherrakenteen kehittämisen periaatteet. Ne olisivat oikeusvaikutteisia eli ne sitoisivat alempia kaavatasoja.

Ex-ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) lähetti erimielisen lakiesityksen lausuntokierrokselle, koska hän haluaa lakipaketin valmiiksi tällä hallituskaudella. Lausuntopalautteen perusteella se näyttää mahdottomalta. Uuden ympäristöministerin Emma Karin (vihr.) neuvottelutaidot joutuvat puntariin, kun hän yrittää hieroa paketista kompromissia maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) kanssa. Leppä on kommentoinut lakiehdotusta sanomalla, ettei Suomi nouse uusilla kaavoilla ja sääntelyillä. Tässä hän on oikeassa.

Suomi sahaa omaa oksaa – investoinnit liikkeelle purkamalla lupajonot

"Lainvalmisteluprosessi on ollut erikoinen" – poliittiseen umpisolmuun ajautuneelle mammuttimaiselle kaavoituslain valmistelulle sataa kritiikkiä

Messilän laajennukset viivästyvät – "Sijoittajat eivät tällä hetkellä ole kiinnostuneita ravintola- ja hotellialan yrityksistä lainkaan"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut