Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Koronarokotuspakko valtaa alaa sote-alan näyttäessä oikeaa suuntaa

Paljon puhuttu koronarokotuspakko näyttää tekevän hidasta mutta aiempaa varmemmalta vaikuttavaa tuloaan myös suomalaisille työpaikoille. Oikeaa suuntaa osoittaa sosiaali- ja terveydenhuolto, jonka työntekijöiltä ollaan kohta vaatimassa rokotusten tai sairastetun taudin kautta hankittua suojaa koronaa vastaan.

Hallituksen tuoreen esityksen mukaan asia on tarkoitus hoitaa tartuntatautilakiin lisättävän määräaikaisen pykälän avulla. Se velvoittaisi sote-työnantajat huolehtimaan siitä, ettei henkilöstö aiheuta potilailleen tai asiakkailleen koronaviruksen tartuntavaaraa.

Tämän varmistamiseksi työnantajat saisivat kaipaamansa oikeuden saada tietää työntekijöidensä koronarokotuksista tai sairastetusta taudista. Lääketieteellisistä syistä kelpaisi myös tuore negatiivinen testitulos. Jos työntekijällä ei ole esittää mitään näistä, hänelle pitäisi tarjota työtä, jossa ei joudu tekemisiin hoidettavien kanssa.

Hallituksen esityksessä on käytännössä kyse rokotepakosta, ja se on saanut sote-henkilöstön edunvalvojilta Tehyltä ja SuPerilta ristiriitaisen vastaanoton. Liittojen eriseuraisuus heijastelee niiden jäsenistön rokotekattavuutta, joka terveydenhoitajien kohdalla tiedetään selvästi vahvemmaksi kuin lähi- ja perushoitajien. Tehy on tyytyväinen, mutta SuPer haraa edelleen vastaan. Se kyllä kannattaa rokotuksia mutta epäillee velvoitteen vauhdittavan hoitajien joukkopakoa muille aloille.

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on arvellut rokotepakon sotivan työntekijöiden perusoikeuksia vastaan. Tästä sanoo viimeisen sanan perustuslakivaliokunta, mutta ainakin hallitus näyttää vaihteeksi tulkinneen perustuslakia kiitettävän joustavasti nostaessaan kansalaisten oikeuden henkeen ja terveyteen joidenkin muiden oikeuksien edelle. Hoitohenkilöstön koronarokotepakko sopii tähän yhteyteen niin hyvin, että tähdellisintä lienee kysyä, miksei sitä ole saatu käyttöön jo paljon aiemmin.

Hallitus näyttää vaihteeksi tulkinneen perustuslakia kiitettävän joustavasti nostaessaan kansalaisten oikeuden henkeen ja terveyteen joidenkin muiden oikeuksien edelle.

Koronatilanne on taas niin vaikea, että uudet työkalut ovat kipeästi tarpeen. Yksi sellainen olisi muillekin kuin sote-alan työpaikoille vaadittava koronapassi, jota koskevaa esitystä hallitus on vasta valmistelemassa. Hallituksen lisäksi hanke näyttää nauttivan koko eduskunnan ja elinkeinoelämänkin keskuudessa niin laajaa kannatusta, että edes perustuslaki ei toivon mukaan osoittaudu sille ylivoimaiseksi esteeksi.

Koronapassi ei ole täysin takuuvarma työkalu. Puutteineenkin se olisi silti ollut jo tarpeen esimerkiksi Rautelle, joka keskiviikkona joutui sulkemaan Nastolan-tehtaansa tilapäisesti siellä ryöpsähtäneiden tartuntaketjujen takia.