Lukijalta | Kansalaisen oikeusturva jauhautuu yksityistämisen rattaissa

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalvelujen yksityistämisestä käyty oikeusprosessi käynnistyi hyvinvointiyhtymän yhtymäkokouksen päätettyä viime vuoden elokuussa järjestää Lahden, Iitin ja Kärkölän sote-keskuspalvelut terveysjätti Mehiläisen johtaman ”yhteisyrityksen” puitteissa. Kysymys oli sote-palvelujen yksityistämisestä, ja sen esikuva oli aiemmin Meri-Lapissa tehty laajempi yksityistäminen samaiselle toimijalle.

Merkittävä joukko sote-palveluista huolestuneita maakunnan asukkaita valitti päätöksestä Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, vaikka Lapin varoittavan esimerkin valossa valitusoikeutta ei kansalaisilla ole. Ainoastaan kilpailutukseen osallistuneilla terveysjäteillä on oikeus valittaa Markkinaoikeuteen.

Käytännössä joudumme nyt toteamaan, että perustuslaista ja muusta lainsäädännöstä riippumatta tällaiseksi markkinaehtoinen oikeusjärjestelmämme on rakennettu.

Harjun terveyden vastustajat jäivät ilman valituslupaa: palveluiden ulkoistus Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykselle saa lainvoiman

Vaikka päätösprosessissa tapahtui mielestämme suoranaisia lain- ja sopimusten rikkomuksia, hallinto-oikeus jätti tutkimatta Heinolan ja Sysmän puhe- ja äänivallan epäämisen yhtymäkokouksessa hyvinvointikuntayhtymän perussopimuksen 7 §:n vastaisesti. Pykälän mukaan kaikilla jäsenkunnilla on äänivalta käsiteltäessä erikoissairaanhoitoon liittyviä asioita.

Yhtymäkokous on valituksenalaisella päätöksellään päättänyt myös digialustan hankkimisesta erikoissairaanhoidolle, jossa näillä kahdella kunnalla on päätösvalta.

Tutkimatta jätettiin myös mahdollinen EU-säännösten vastaisen valtiontuen olemassaolo toimitilojen ilmaiskäytössä. Hylätessään valituksemme hallinto-oikeus käytännössä hyväksyi perusterveydenhuollon kokonaisulkoistamisen, vaikka perustuslain 19 § määrää julkiselle vallalle velvollisuuden ylläpitää riittävästi omaa tuotantoa riittävien ja yhdenvertaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden turvaamiseksi kaikissa tilanteissa.

Hylätessään valituslupamme hallinto-oikeuden päätöksiin korkein hallinto-oikeus hyväksyi alemman oikeusasteen ratkaisut, ja näin ollen hyvinvointiyhtymän päätös soten peruspalvelujen yksityistämisestä sai lainvoiman. Mahdollisesta EU:n sääntöjen vastaisesta valtiontuesta valitustie EU:n komissioon on olemassa ja se on harkinnassani.

KHO:lta haetaan valituslupaa sote-keskuspalvelujen hankinnasta

Mitä opimme tästä? Ei oikeuta saa, jos ei itse sitä vaadi, jos sittenkään, kun oikeusjärjestelmämme on tältä osin viilattu markkinavoimien ehdoilla. Kansalaisten oikeusturva siis jauhautuu yksityistämisen rattaissa.

Sosiaali- ja terveysministeriön tuore kannanotto Harjun terveyden laajenemisesteestä nojaa valitukseemmekin sisältyneeseen perustuslain 19 pykälään, joten tammikuussa valittava hyvinvointialueen valtuusto toimii jatkossa paljon vartijana.

Kirjoittaja on valituksen lahtelainen yhdyshenkilö.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut