Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua viime viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa

Lukijalta | Toteutetaan terapiatakuu paikallisesti

Terapiatakuu-kansalaisaloitteen luovuttamisesta eduskunnalle on nyt pari vuotta. Pitkään odotettiin sen käsittelyä eikä mitään kuulunut, sitten se luvattiin sisällyttää isompaan kokonaisuuteen, hoitotakuuseen.

Kun hoitotakuu viimein tänä syksynä julkaistiin, oli aika pettyä jälleen. Terapiatakuu ei sisälly kansalaisaloitteen vaatimalla tavalla hoitotakuuseen.

Aluevaaleista on siis tehtävä mielenterveysvaalit. Valtakunnan politiikka ei toteuta mielenterveyspolitiikkaa tarvittavalla tavalla; mielenterveyspalveluiden piiriin ei pääse tarpeeksi nopeasti, hoidon saaminen ei ole taloudellisesti yhdenvertaista eikä lyhyisiin psykoterapian jaksoihin pääse ilman erikoislääkärin lausuntoa.

Sen vuoksi meidän on tehtävä sellaisia päätöksiä, jotka ovat yhdenvertaisia ja inhimillisiä. Me vaadimme parempaa mielenterveyspolitiikkaa.

Jo ennen pandemiaa oli selvää, että nuoret voivat huonosti, mutta pandemian keskellä tilanne on riistäytynyt suoraan sanoen käsistä. On ensiarvoisen tärkeää, että kun tulevat aluevaltuustot tekevät päätöksiä, joilla nousemme koronakriisistä, nousemme samalla myös mielenterveyskriisistä.

Toteutetaan siis terapiatakuu paikallisesti. Panostetaan lisäresurssein kaikkiin mielenterveyspalveluihin ja tuodaan mielenterveyspalvelut lähelle ihmistä helposti saavutettaviksi.

Valtakunnan politiikka ei toteuta mielenterveyspolitiikkaa tarvittavalla tavalla.

Mielenterveys on olennainen osa ihmisen hyvinvointia. Ilman hyvää mielenterveyttä myös kokonaisvaltainen hyvinvointi kärsii.

Kirjoittajista Tuomi on Lahden Vihreiden Nuorten puheenjohtaja ja aluevaaliehdokas, Ala-Röyskö Lahden Seudun Keskustanuorten hallituksen jäsen ja aluevaaliehdokas.