Pääkirjoitus Pahoittelut olivat paikallaan, sillä pääministeri näytti huonoa esimerkkiä vaikeana korona-aikana

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) lauantai-iltana varmistunut koronatartunta sai valtioneuvoston tilannekeskuksen lähettämään oikopäätä kaikille hallituksen jäsenille tekstiviestit, joissa heitä kehotettiin välttämään kontakteja ja hakeutumaan testiin.

Yhden ministerin tekstiviestit tavoittivat vasta reilusti sunnuntain puolella. Hän oli pääministeri Sanna Marin (sd.), jolle valtiosihteeri Henrik Haapajärvi oli tosin kertonut tuoreeltaan puhelimitse Haaviston tartunnasta. Vielä silloin Haaapajärvi oli arvioinut, ettei muita ministereitä aseteta kahdesti rokotettuina karanteeniin. Niinpä Marin päätti jatkaa vapaapäivänsä viettoa yöksi kääntyvässä Helsingin illassa. Tiukemmat ohjeet sisältäneet tekstiviestit hän näki vasta seuraavana päivänä virkapuhelimestaan. Sitä hän ei kantanut mukanaan baarikierroksellaan.

Polemiikkia tapaus nostatti paristakin hyvästä syystä. Ensinnäkään ei kerro valtioneuvoston sisäisestä viestinnästä hyvää, jos tärkeä ohjeistus tavoittaa pääministerin vasta puolisen vuorokautta lähettämisensä jälkeen. Syytä lienee molemmissa päissä. Marin vaikuttaa saaneen epävirallisen erivapauden poiketa ministerin käsikirjasta, joka neuvoo kantamaan virkapuhelinta ympäri vuorokauden. Jos Haapajärvi tiesi tämän, miksi hän ei varmistanut muilla keinoin, että pääministeri saa uudet ohjeet tietoonsa?

Marin myönsi jälkikäteen Facebookissa, että hänen olisi pitänyt lauantai-iltana käyttää parempaa harkintaa ja tarkistaa ohjeistuksensa vielä toiseen kertaan. Hän kertoi olevansa todella pahoillaan, ettei ymmärtänyt näin toimia.

Pahoittelut olivat paikallaan, joskin hieman epäselväksi jäi, missä kaikessa Marinin olisi mielestään pitänyt käyttää parempaa harkintaa. Ainakin epidemiatilanteen näkökulmasta onnettominta oli, että Marin jatkoi juhlimista ihmisten ilmoilla senkin jälkeen, kun hän kuuli altistuneensa virukselle. Tässä pääministeri näytti huonoa esimerkkiä aikana, jolloin kansalaisilta odotetaan mitä suurinta varovaisuutta – ja hallitukselta ehkä pian hätäjarrutusta epidemian hillitsemiseksi.

Marinin vannoutuneimmat kannattajat eivät nähneet tämän menettelyssä moitittavaa ja leimasivat kohun ylimitoitetuksi. Heidänkin olisi hyvä muistaa, että vastaavat kohut olisivat helpoiten vältettävissä, jos pääministeri malttaisi olla juhlimatta julkisilla paikoilla pikkutunneille asti. Näin viisaasti sanoi työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen Ylellä tiistaina. Marinin kannattaa ottaa vinkistä vaari, jos hän haluaa säilyttää uskottavuutensa vaativassa virassaan.

Epidemiatilanteen näkökulmasta onnettominta oli, että Marin jatkoi juhlimista ihmisten ilmoilla senkin jälkeen, kun hän kuuli altistuneensa virukselle.

Lisää aiheesta