Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Tarja Filatovin Vierailija-kirjoitus | Auta Suomea selviytymään, ota rokotukset

Poliittista keskustelua hallitsevat huonot uutiset, mutta hyviä asioita tapahtuu.

Suomessa hallituksen budjettiesitys puolittaa alijäämän tästä vuodesta 14 miljardista seitsemään miljardiin. Uusimmat tiedot kertovat, että tänä vuonna otetaan velkaa kahdeksan miljardia vähemmän kuin oli ennakoitu.

Työllisyys on parantunut, ja tällä vaalikaudella saavutettaneen hallitusohjelmassa tavoiteltu työllisyysaste. Työllisiä on jo yli 40 000 enemmän kuin vaalikauden alussa. Vuoden 2020 kesän pohjalukemista työllisyys on kasvanut yli 100 000 ihmisellä. Talouspolitiikka on ollut näin ollen onnistunutta työllisyyden näkökulmasta.

Tämän eduskunnan aloittaessa asetettu tavoite ei riitä. Miksi? Siksi, että korona velkaannutti meitä.

Yritystukiin, ihmisten toimeentuloon ja terveydenhoitoon ja niin edelleen on ollut pakko suunnata lisää rahaa. Tämä raha on otettu velaksi.

Entä, jos emme olisi ottaneet velkaa? Moni yritys olisi mennyt nurin, sairastunut jäänyt hoitamatta, rokotukset antamatta. Se se vasta kalliiksi olisi tullut.

Jos näin tehtäisiin, lopputulos olisi hyytävä.

Velkaan ei pidä suhtautua välinpitämättömästi. Se on suuri, mutta ei kestämätön, koska korot ovat olemattomat. Velkaa vastustetaan parhaiten sillä, että pääsemme koronakuopan yli kunnolla. Tähän meistä jokainen voi vaikuttaa ottamalla rokotukset.

OECD varoitti euromaita elvytyksen äkkijarrutuksesta liian aikaisin. Euroopan keskuspankki muistutti, että finanssipoliittisten tukitoimien ennenaikainen päättyminen voisi heikentää elpymistä ja pahentaa taloudelle aiheutuvaa pitkäaikaista vahinkoa.

Suomessa oppositio vaatii velkaantumisen lopettamista ja esittää leikkauksia sosiaaliturvaan. Mistähän seitsemän miljardia leikattaisiin siten, että se vaikuttaisi jo ensi vuoden budjettiin. Jos näin tehtäisiin, lopputulos olisi hyytävä.

Tätä kirjoittaessa opposition budjettivaihtoehdot julkaistiin. Ne osoittavat, että perussuomalaisten vaihtoehdossa otetaan yhtä paljon velkaa kuin hallituksen budjetissa, käytännössä jopa enemmän, koska iso osa perussuomalaisten säästökohteista on mahdoton toteuttaa ensi vuonna. Osa ylipäätään toiveajattelua.

Kokoomus taas sai oman esityksensä vähemmän velkaannuttavaksi, mutta rajuilla leikkauksilla kaikkein köyhimmille, jopa tulevista eläkkeistä säästämällä.

Opposition vaihtoehtobudjetit kertovat paljon puolueiden arvopohjasta. Kokoomus on valinnut leikkausten kohteeksi työttömät ja opiskelijat. Se leikkaisi pitkäaikaistyöttömiltä puoli miljardia euroa ja opiskelijoilta toisen mokoman, kokonaisuudessaan sosiaaliturvasta 1,5 miljardia euroa.

Köyhyys ja ahdistus lisääntyisivät pienituloisissa työssäkäyvissä perheissä asumistuen leikkausten kautta.

Perussuomalaiset taas uskovat, että pystyisivät yksin päättämään, mitä Suomen jäsenyys Euroopan unionissa maksaa. Eniten olen kuitenkin huolissani siitä, että perussuomalaiset pysäyttäisivät ilmastonmuutoksen ehkäisyn. Se on vaarallinen valinta.

Kokoomuksen mallissa leikkaukset kohdistuvat eniten työttömiin. Taustalla asuu sitkeästi ajatus siitä, että työttömyys on ihmisen oma valinta. Hyvin harvan kohdalla on.

Olen usein ihmetellyt, miksi kokoomuslaiset tuntevat niin paljon työttömiä, jotka eivät halua työhön. Itse tunnen lähinnä heitä, jotka etsivät kiihkeästi työtä, mutta eivät sitä löydä.

Politiikan eroista huolimatta oikein hyvää joulun odotusta jokaiselle.

Kirjoittaja on hämäläinen kansanedustaja (sd.).