Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Ari Helmisen Esalainen Perustuslain ylikireä tulkinta taas jarruna, "koronapassin tilanne aivan sairas"

Perustuslaki on kaiken lainsäädännön ja julkisen vallankäytön perusta. Perustuslaista löytyvät suomalaisen kansanvallan keskeisimmät pelisäännöt, arvot ja periaatteet.

Perustuslakivaliokunta on Suomen ylin perustuslain toteutumista valvova elin. Valiokunta joutuu punnitsemaan sitä, mitä valtiosääntöoppineet lausuvat lakiehdotuksista.

Edellisillä vaalikausilla odotettiin jännittyneenä, mitä perustuslakivaliokunta lausuu valmisteilla olevista sote-laeista. Mitkä ovat ne reunaehdot, joilla uudistus voidaan hyväksyä? Nyt tätä samaa keskustelua on käyty koronapassin ympärillä. Monissa puheenvuoroissa on ihmetelty, miksi koronapassin laajentaminen on Suomessa vaikeampaa kuin muualla Euroopassa.

Kokoomuksen juristikansanedustaja Ben Zyskowicz arvosteli eduskunnassa viime viikolla kovin sanoin Suomen ”ylikireää perustuslaintulkintaa” koronapassiin liittyen. Konkarikansanedustaja sanoi, että hallitus valmistelee koronapassin käytön laajentamista, mutta valmistelua viivästyttävät nämä kuuluisat perustuslailliset ongelmat.

Toinen ihmeellisyys koskee perussuomalaisia, sillä he vastustavat koronapassia ja pakkorokotuksia.

Tällä hetkellä koronapassia käytetään rajoituksista vapautumiseen, mutta Zyskowiczin mielestä koronapassi pitäisi voida ottaa käyttöön, vaikka rajoituksia ei olisi asetettu. Hän sanoi, että esimerkiksi jokin tilaisuuden järjestäjä, joka haluaisi varmistaa tilaisuutensa terveysturvallisuuden, ei voisi ottaa koronapassia käyttöön, mikäli ei ole voimassa olevia rajoituksia.

Hän piti käsittämättömänä, että muissa maissa Euroopassa, jotka ovat oikeuskulttuuriltaan Suomeen rinnastettavia, koronapassin käyttöönottoon ja paljon laajempaan käyttöönottoon kuin Suomessa ei liity perustuslaillisia ongelmia. Zyskowicz latasi, että meillä katsotaan silmät kipeiksi esimerkiksi rokottamattomien oikeuksia tai vangittujen oikeuksia tai syytettyjen oikeuksia, mutta laajan enemmistön oikeuksia ei katsota.

”Siinä hallituksen esityksessä, jossa tämä koronapassi tuotiin eduskuntaan, oli 26 sivua – 26 sivua säätämisjärjestysperusteluja. Tämä nykyinen tilanne on aivan sairas. Tällä keisarilla ei ole vaatteita”, Zyskowicz päätti puheenvuoronsa.

Nyt pissitään urakalla omiin muroihin

Olen Zyskowiczin kanssa samaa mieltä. Koronapassista pitäisi tulla nopeasti normi työpaikoilla ja kaikissa kekkereissä riippumatta siitä, millaisia rajoituksia kulloinkin on voimassa.

Toinen ihmeellisyys koskee perussuomalaisia, sillä he vastustavat koronapassia ja pakkorokotuksia. Osa perussuomalaisten kansanedustajista kyseenalaistaa kaikki rokotukset.

Kansanedustaja Mika Niikon (ps.) mukaan rokote ei ratkaise pandemiaa, mutta Suomessa painostetaan kaikin keinoin loppuja rokottamattomia ottamaan rokotteet. Erityisen huolissaan hän oli siitä, että hallitus suunnittelee rokottavansa 5—11-vuotiaat lapset.

Muiden puolueiden kansanedustajat hämmästelivät perussuomalaisten esittämiä näkemyksiä. Miten kukaan voi väittää, että koronarokotuksilla ei olisi merkitystä tai hyötyä? He kehottivat luottamaan viranomaisiin ja rokoteasiantuntijoihin. Minä ainakin luotan heihin. Poliitikkojen tehtävänä ei ole määritellä tarkkaan sitä, keitä rokotetaan.

Purran hillotolppapuhe oli märkä rätti niska limassa töitä paiskivia sote-pomoja kohtaan