Pääkirjoitus: Kansa luottaa Puolustusvoimiin ja päättäjät Nato-optioon

Liki kolme neljästä suomalaisesta luottaa Puolustusvoimien kykyyn puolustaa Suomea erilaisia sotilaallisia uhkia vastaan. Sami Lettojärvi

Vaikka turvallisuuspoliittiset jännitteet ovat viime vuosina käyneet yhä kireämmiksi myös omilla lähialueillamme, suomalaiset uskovat vankasti siihen, että Puolustusvoimamme pystyvät suojelemaan maatamme tiukoissakin paikoissa. Tämä käy ilmi Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) tuoreesta kyselystä.

Vuosittain toistettavassa tutkimuksessa mitattiin ensi kertaa kansalaisten luottamusta Puolustusvoimien kykyyn puolustaa Suomea erilaisia sotilaallisia uhkia vastaan. Tulos oli varsin vakuuttava, sillä luottoa löytyi melkein kolmelta neljästä. Päinvastaista mieltä oli vain runsas viidennes.

Vertailupohjan puuttuessa on mahdotonta arvioida tarkasti, onko Puolustusvoimien nauttima luottamus vahvistunut vai heikentynyt menneistä ajoista. Jotain voi silti päätellä MTS:n tutkimukseen jo pitkään sisältyneestä vakiokysymyksestä, jonka avulla on pyritty mittaamaan myös kansalaisten omaa maanpuolustustahtoa.

Puolustusvoimat perui Lahden paraatin, mutta se pitää palauttaa kalenteriin heti eikä 15 vuoden kuluttua

Kysymys kuuluu, onko Suomen syytä puolustautua aseellisesti kaikissa tilanteissa, vaikka lopputulos näyttäisi epävarmalta. Myönteisellä kannalla olevien osuus on edellisvuosina ollut laskussa, mutta nyt suunta on kääntynyt. Vahvistuneesta puolustushengestä kertoo sekin, että useampi kuin neljä viidestä on valmis antamaan myös henkilökohtaisen panoksensa maanpuolustuksen eteen parhaan kykynsä mukaisesti.

Puolustusvoimia varmasti tyydyttää sekin, että vain joka kymmenes kannattaa leikkauksia puolustusmäärärahoihin. Sitä vastoin jopa kolmannes olisi valmis korottamaan niitä entisestään. Kansa näyttää siten antavan ainakin epäsuorasti tukensa myös valmisteilla oleville jätti-investoinneille uusien hävittäjien ja sotalaivojen hankkimiseksi.

Suomi tukeutuu yhä Nato-optioonsa ja Naton vakuutteluihin, että puolustusliiton ovi pysyy maallemme avoimena.

Oman puolustusvalmiutemme ylläpitäminen ja vahvistaminen on toki tärkeää senkin vuoksi, ettei suomalaisten suuri enemmistö vieläkään innostu maamme sotilaallisesta liittoutumisesta meitä vahvempien kumppaniemme kanssa.

Toki kansa suhtautuu yhä myönteisemmin lisääntyneeseen puolustusyhteystyöhömme Ruotsin, muiden Pohjoismaiden, EU:n ja jopa Yhdysvaltain kanssa. Nato-jäsenyydenkin suosio on hieman noussut, mutta sitä puoltaa silti vain runsas neljännes.

Natoon eivät ole kiirehtimässä myöskään turvallisuuspolitiikastamme vastaavat poliittiset päättäjämme, vaikka itäisen naapurimme Venäjän otteet ovat käyneet yhä aggressiivisemmiksi ja arvaamattomammiksi. Suomi tukeutuu yhä Nato-optioonsa ja Naton vakuutteluihin, että puolustusliiton ovi pysyy maallemme avoimena vastoin Venäjän kovenevia vaatimuksia panna se kiinni uusilta sisään pyrkijöiltä.

Naisetkin voivat kohta päästä kutsuntoihin, mutta todellinen tasa-arvoteko olisi vasta sukupuolineutraali asevelvollisuus

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut