Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Kasvokerroin ei ratkaise erikoislupaa

Kiitän asikkalalaisen tiekunnan puheenjohtaja Jarmo Hannulan kommentista ( ESS 1.12.). Olen toki yllättynyt hänen kielteisestä asenteestaan lajittelua ja kierrätystä kohtaan.

Hannula puhuu kasvokertoimesta, jolla erikoislupa saadaan. Tämä tuskin pitää paikkaansa. Erikoislupa saadaan tekojen perusteella ei kasvokertoimella. Helsingin Sanomien (23.7.2019) mukaan lahtelainen omakotitalous, joka sai erikoisluvan sekajätteen hakemiseen vain kerran vuodessa, lajittelee jätteensä 13 astiaan.

Saimme 26 viikon tyhjennysjakson energia- ja sekajätteelle, koska lajittelun ja kierrätyksen ansiosta astiat olivat tyhjät. Kukaan ei nähnyt kasvojani.

Hannula tekee useita yleistyksiä. Hän puhuu jäteastiat järjestävien tiekuntien puolesta, mutta kaikki Suomen vapaa-ajanasunnot tai mökit eivät ole tiekuntien piirissä.

Hannula yleistää mökkivieraat roskaajiksi. Perheemme ei ole 40 vuoden aikana antanut jätteitä vieraiden matkaan, eikä meille kukaan olen niitä antanut matkaan vieraillessamme ystävien mökeillä.

Jotkut vieraat ovat jättäneet matkaeväspakkauksensa jäteastioihimme. Asikkalassako annetaan jätteet mökkivieraiden matkaan?

On unohdettava kasvokerroin ja keskityttävä tekemisen mittaamiseen.

Hannulan mukaan erilaisista ruokapakkauksista syntyy energiajätettä. Näin ei ole. Rinki-kierrätyspisteelle voi viedä muovi-, paperi- ja kartonkipakkaukset sekä lasipullot.

Epäsuorasti Hannula toteaa vastuullisten jätteiden lajittelijoiden ja kierrättäjien polttavan jätteitä mökkinsä tulipesissä. Tapahtuuko näin? Jätteensä hyvin lajittelevien ja kierrättävien ensisijainen tavoite on pitää luonto ja ympäristö siistinä.

Hannula toteaa: “Jos aletaan antaa yksittäisiä vapautuksia, menee pohja pois koko toiminnasta ja asiasta tulee mahdottoman hallita.”

Tämä ei pidä paikkaansa. Jäteastiat mökkiläisille järjestävät tiekunnat ovat avainasemassa kannustamassa ja palkitsemassa jätteet hyvin lajittelevia ja kierrättäviä mökkiläisiä. On unohdettava kasvokerroin ja keskityttävä tekemisen mittaamiseen.

Tiekunnat voivat helposti tarkistaa omakotitalossa vakituisesti asuvan mökkiläisen lajittelun ja kierrätyksen tasot sekä vakituisessa että vapaa-ajanasunnoissa. Molempien paikkojen ollessa kunnossa tiekunta voi antaa jätelautakunnalle puollon mitättömien energia- ja sekajätteiden kuljettamiseksi vakituisen asunnon vajaisiin jäteastioihin. Tämä olisi ehkä toiminut Antero Ihalaisen (ESS 23.11) tapauksessa.

Järjestelmä on helppo hallita. Jätemäärien vähenemisen ansiosta tyhjennyskerrat harvenevat ja kustannuksia säästyy. Kaikki on asenteesta kiinni.

Kirjoittaja on hollolalainen professori.

Jätteiden punnitus voi auttaa saavuttamaan kiristyvät kierrätystavoitteet – kustannukset arveluttavat jätealaa