Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Kustannuslaskenta ei ole rasismia

Lahden kaupungin varavaltuutettu Anna-Maria Mitchell (vas.) arvosteli (ESS 30.11.) perussuomalaisten esitystä maahanmuuttajataustaisten henkilöiden kaupungille aiheuttamien kustannusten selvittämistä rasistiseksi.

Tämä on tyypillistä laitapuolen kulkijoiden käyttäytymistä: isketään leimakirvestä kylkeen sen suuremmin siekailematta, kunhan se kylki on jonkun toisen laidan kulkijan kylki.

Kotoutuminen on oman paikan hakemista yhteiskunnassa. Oli kyseessä maahanmuuttaja tai vaikka hallinnollisten siirtojen kautta lahtelaiseksi muuttunut, hyvä on kustannuksia seurata.

Kustannusten laskeminen Nastolassa vaikkapa koulu- tai sote-asiassa on täsmälleen yhtä rasistista, kuin maahanmuuttajan kaupungille aiheuttamien kustannusten laskeminen.

Nastolan osalta olen käyttänyt uustermiä ”aluekolonialistista”, kun en viitsinyt turvautua Nastolan riiston suhteen lapselliseen rasismikorttiin.

Maahanmuuttajien kustannus on haaste, ja palkkio odottaa kotouttamisessa.

Rasismia on laskettujen kustannusten käsittely raskauttavana syntinä laskennan kohteelle. Kustannuslaskennan tai väestöennusteiden tulokset on otettava haasteina, joihin voidaan vastata.

Maahanmuuttajien kustannus on haaste ja palkkio, joka odottaa kotouttamisessa: kotoutunut maahanmuuttaja ei enää aiheuta kustannuksia Lahdelle, vaan lunastaa paikkansa yhteiskunnan jäsenenä.

Samoin kotoutunut nastolalainen ei ole Lahdelle kustannus, vaan tuottava yhteiskunnan jäsen, vaikka hän haluaakin palvelunsa jostakin muualta kuin emämaakaupungin keskustasta.

Nastolassa on rakennettu Lahden hallinnon – osin virheelliseen dataan perustuvan – kustannusselvityksen vastapainoksi tuottoanalyyseja, valtuustoaloitteen 15.11.2021 ”Lahden kaupungin väestökehityksen ohjaaminen MAL-sopimuksen mukaisille linjoille” -tyyliin.

Mikäli Nastolan kuntasuunnitelmaa toteutettaisiin asianmukaisesti, Nastola ei olisi alue, josta palvelut pitää karsia, vaan kaupungin talouden veturi. Samoin voidaan mitoittaa maahanmuuttajien kotouttamishaasteen taso.

Kustannuslaskenta ei ole rasismia, rasismia on laskelmien rasistinen tai kolonialistinen käyttäminen.

On tärkeää käyttää syrjimätöntä kieltä julkisessa puheessa