Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | On tärkeää käyttää syrjimätöntä kieltä julkisessa puheessa

Olisi tärkeä puhua tästä kulttuurisesta hegemoniasta mediassa, jossa toista osapuolta syrjitään. Kun arvostettu henkilö käyttää kieltä, jota valtaväestö ymmärtää, syrjinnästä tulee käytäntö. Tähän olisi tärkeää ottaa kantaa julkisessa keskustelussa.

Itse olen pettynyt Esko Valtaojan tapaan ottaa kantaa. Hän esiintyy mediassa tähtitieteen asiantuntijana, mutta ilmeisesti humanistin ominaisuuksia hänellä ei löydy.

Mielestäni televisiossa on pystyttävä puhumaan asioista ilman, että käyttää tummaihoisista ihmistä vanhahtavaa ja epäkorrektia kielimuotoa. Valtaoja itse sortui tähän Sannikan ohjelmassa.

Syrjimättömän kielen on syytä läpäistä kaikki instituutiot, joissa käydään yhteiskunnallista keskustelua. Valitettavasti eduskunnassakin sallitaan hyvinkin osoitteleva puhe maahanmuuttajista tai muista vähemmistöistä. Puhemiehen tulee olla tarkkana, ettei eriarvoistava puhe ole vallitsevana eduskunnassa, koska kyselytunnit ovat julkisia ja ne esitetään televisiossa.

Yhteiskunnassa tulisi olla hyvinkin tarkkana siitä, ettei omilla perusoikeuksilla sorreta toisten perusoikeuksia, koska esimerkiksi poliitikoiden julkinen esiintyminen on osa vallankäyttöä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Kirjoittaja on lahtelainen.