Lukijalta | Sukuselvitysten käsittelyaika on Digi- ja väestötietovirastossa noin neljä viikkoa

Etelä-Suomen Sanomissa julkaistiin 23.11. Millamari Uotilan Esalais-kolumni otsikolla "Läheisen kuolemaan liittyvä byrokratia on omaisille kohtuuton".

Kirjoituksessaan Uotila kertoo, että Digi- ja väestötietovirastosta (DVV) ”perunkirjoitukseen tarvittavien virkatodistusten saaminen on kestänyt viikkoja, jopa pari kuukautta”. Tällä hetkellä näiden todistusten eli sukuselvitysten käsittelyaika on DVV:ssa noin neljä viikkoa.

Aikaisemmin tietoja piti pyytää seurakunnista ja eri maistraateista erikseen.

Suurin osa sukuselvityksistä laaditaan kuitenkin seurakunnissa, joiden käsittelyajat voivat tällä hetkellä olla jopa 9–10 viikkoa, joissakin tilanteissa jopa kauemmin. Sukuselvitystä täytyy pyytää Digi- ja väestötietoviraston sijasta evankelis-luterilaisesta tai ortodoksisesta seurakunnasta, jos selvityksen kohteena oleva henkilö on kuulunut jompaan kumpaan näistä seurakunnista koko elämänsä ajan.

Sukuselvitykset laaditaan pääosin manuaalisesti tarkastamalla henkilön tiedot digitoiduista historiakirjoista. Tietoja ei siis saa suoraan tai automaattisesti väestötietojärjestelmästä.

Sekä DVV että pääosin myös seurakunnat kirjoittavat nykyään omista tiedoistaan yhden yhtenäisen otteen, kun aikaisemmin tietoja piti pyytää seurakunnista ja eri maistraateista erikseen. Prosessiin saattoi mennä useampi kuukausi. Tältä osin asiakaspalvelu on parantunut aikaisempaan verrattuna.

Pidemmällä aikavälillä on tarkoitus digitalisoida perunkirjoitukseen liittyvien tietojen keruuta, mikä nopeuttaa huomattavasti kuolinpesän asioiden selvittelyä ja hoitamista. Lisäksi on hyvä muistaa, että omista tiedoista saa otteen väestötietojärjestelmästä itsepalveluna sähköisesti muutamassa minuutissa. Paperimuotoisesti tilatun otteen saa hieman yli viikossa.

Kirjoittaja on Digi- ja väestötietoviraston notaari- ja oikeudellisten vahvistuspalveluiden johtaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut