Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Mökkiläistä ei voi vapauttaa jätehuollosta kasvokertoimen perusteella

Antero Ihalainen (ESS 23.11.2021) ja Olavi Uusitalo (ESS 30.11.2021) kirjoittivat ja ihmettelivät, miksi heidän erillislupa-anomusta tuoda vähäisiä mökkijätteitä omiin kaupunkijäteastioihin ei hyväksytty.

Näin ollen mökille ei tarvitsisi erikseen tehdä sopimusta jätteiden kuljettamisesta pois tai liittyä esimerkiksi mökkialueen yhteiseen, niin sanottuun kimppajätepisteeseen, jotka tiekunta usein järjestää.

Ajatus ja toive on kovin absurdi, sillä jos esimerkiksi tiekunnan ylläpitämässä jätepisteessä mentäisiin järjestelmään, jossa jotkut kiinteistöt saisivat vapautuksen yhteispisteestä niin sanotun kasvokertoimen mukaan, olisi käytännön kontrollointi tällöin mahdotonta.

Kuka valvoo sitä, kuka jätepistettä käyttää? Kuka valvoo sitä, kenen kylässä käyvät vieraat lähtiessään pudottavat siihen roskapussukat?

Mökkialueilla saattaa olla kymmeniä osakkaita yhteisjätepisteissä, ja jos aletaan antaa yksittäisiä vapautuksia, menee pohja pois koko toiminnasta ja asiasta tulee mahdottoman hallita.

Vaikka mökkiä käytetään vain kesäaikaan, kertyy aina myös monenlaista jätettä. Energiajätettä syntyy erilaisista ruokapakkauksista, joita kotikonstein ei tulisi uunissa polttaa. Metalli, lasi, paristot kerätään ja toimitetaan kierrätyspisteeseen ja ongelmajätteet jäteasemalle.

Ruokajäte lienee ainoa jätejae, joka kompostoinnin ansiosta jää mökin kasvien ja asukkaiden iloksi.

Jos aletaan antaa yksittäisiä vapautuksia, menee pohja pois koko toiminnasta ja asiasta tulee mahdottoman hallita.

Me, joilla on kesä- tai vapaa-ajanasunto Suomen kauniissa luonnossa, puhtaiden vesien äärellä, olemme etuoikeutettuja. Pidetään siis luonnosta huolta, jotta näin olisi myös jatkossa hyväksymällä, että joudumme siitä jonkinlaisia kuluja maksamaan.

Lain säätäjät ovat tehtailleet monia lakeja, jotka saattavat tuntua epäoikeudenmukaisilta yksittäistä ihmistä kohtaan, mutta se, että niitä tulkittaisiin tällaisessa tilanteessa kasvokertoimen mukaan, ei varmaankaan ole mahdollista.

Kirjoittaja on asikkalalainen tiekunnan puheenjohtaja.