Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Päivi Piiraisen Esalainen Olisiko Alvojärvellä todella tehty hakkuita?

Viipaloin juustoa aamupalaleivälle. Leivän päällä on jo kalkkunaleikkelettä. Juustohöylä kädessä mietin, että kompensoin lihan ja maitotuotteiden syönnin jättämällä päivän yksityisautoilut ajamatta, vaikka joka tapauksessa olisin ollut jalkapatikassa ja bussikyytien varassa.

Pikkuisen samanlaiselta ajattelulta kuulosti Lahden kaupungin ekologinen kompensaatio, jossa Kytölän kaupunginosaan kaavoitetun pientaloalueen aiheuttamaa luontoheikennystä kompensoidaan säilyttämällä kauempana sijaitsevan Alvojärven alueen rantametsää.

Kytölässä rakentamisen alle on jäänyt rehevää puronvarren metsää. Alvojärven rantametsässä ei metsätöitä ole tehty ja alue liitetään kaupungin valmisteilla olevaan luonnonsuojeluohjelmaan. Lopullinen suojeluprosessi ratkeaa kuitenkin vasta poliittisen päätöksenteon kautta.

Mutta käsi sydämellä, olisiko Alvojärven ja Kukkasjoen rantametsiin oikeasti ikinä edes harkittu minkäänlaisia metsätaloustoimia?

Tuskin.

Alvojärveltä laskee erittäin kaunis joki Villähteen Kukkaseen. Kukkasjoen varrella kulkee polku ja linnuille on järjestetty sinne ruokintapaikka. Koskikara kalastelee joen virtapaikoilla. Maasto on korkeuskäyrineen Salpausselälle tyypillisen vaihteleva.

Nopeasti silmäillen asemoisin Alvojärven ja Kukkasjoen liepeet metsälain kymppipykälään, jossa määritellään erityisen tärkeitä elinympäristökuvioita. Metsälakikohteet erottuvat ympäristöstään ja luonnontilaisuus on helposti nähtävissä.

Kymppipykälällä suojeltujen erityisen arvokkaiden elinympäristöjen ominaispiirteitä ovat karkeasti luokiteltuina esimerkiksi tietyt vesistöympäristöt, lehtolaikut, jyrkänteet ja niiden alusmetsät sekä tietynlaiset pintavesien vaikutusalueet. Paperilta katsottuna Alvojärven ja Kukkasjoen alueet saattaisivat osua jo ihan luonnostaan kymppipykälällä suojeltuihin alueisiin, jolloin ekologisesta kompensaatiosta puhuminen kuulostaa hassulta.

Kukkajoen lähellä sijaitsee Kilpasenoja, jonka itäpuoli on jo määritelty erityisen tärkeäksi elinympäristökuvioksi. Metsäkeskuksen luontotietokartan mukaan Kilpasenojan ympäristö näyttää hyvin samanlaiselta kuin Kukkasjoen tienoo ja silloin Kukkasjoen alue voisi hyvinkin olla samanlainen metsälakikohde.

Lakisääteisten luontokohteiden säilyminen on turvattava metsien käsittelyssä. Kohteet rajataan leimikon ulkopuolelle ja vastuu lakisääteisten luontokohteiden huomioimisesta on metsänomistajalla, metsän hakkaajalla sekä hakkuun suunnittelijalla.

Lahden kaupungin voimassa oleva viheralueohjelma määrittelee kaupungin metsien käyttö- ja hoitoperiaatteet. Viheralueohjelmassa todetaan yksiselitteisesti, että kaupungin metsienhoidon tavoitteena on monimuotoisuuden turvaaminen niin maisemallisesti ja toiminnallisesti kuin lajistollisesti ja luontotyypillisesti. Mielestäni jo tällä lausumalla olisi jo suljettu pois herkän Kukkasjoen ja Alvojärven liepeen hakkuut. Näin ollen ekologinen kompensaatio olikin ehkä vain mukava julkisuustemppu ja show. Saatan tietenkin olla täysin väärässä.