Lukijalta | Kannustaako Euroopan vihreä pääkaupunki kierrättämään?

Lahden tultua kesällä 2019 valituksi Euroopan vihreäksi pääkaupungiksi Helsingin Sanomat (23.7.2019) suitsutti Lahtea ja siellä tapahtuvaa kierrätystä:

"Kotitaloudet osaavat lajitella Lahdessa äärimmäisen hyvin. Se on keskeistä.”

“Haettiin erikoislupa, että sekajäte haettaisiin meiltä vain kerran vuodessa. Eihän sitä käytännössä tule, jos kierrättää kunnolla.”

“Lahti oli ensimmäinen kaupunki Suomessa, joka saavutti asumisjätteessä yli 90 prosentin kierrätysasteen. Nyt lukema on reilusti yli 90, lähemmäs 95 prosenttia.”

Edellä olevaan uutisointiin nähden oli yllättävä lukea Antero Ihalaisen saamasta kielteisestä erikoislupapäätöksestä. Eikö ympäristökaupungin pitäisi kannustaa kierrätykseen eikä vaikeuttaa sitä? 95 prosentin lukema on erinomainen, mutta vielä voi tehdä ”lite bättre” Curt Lindströmin sanoin.

Eiväthän kiinteistöt jätettä tuota.

Kyllä Ihalaisen ilmoittamilla jätemäärillä olisi pitänyt saada erikoislupa kesäasunnon jätteiden kuljettamiseksi Lahdessa sijaitsevan omakotitalon vajaisiin jäteastioihin.

Olen itse törmännyt samaan ongelmaan. Olemme perheen kanssa tuoneet 27 vuotta mökin olemattomat seka- ja energiajätteet omakotitalomme vajaisiin jäteastioihin. Molemmissa kiinteistöissä on biojätekompostorit.

Keväällä 2019 hain ja sain jäteastioiden tyhjennysväliksi 26 viikkoa. Kuten Ihalainen, toteaa hyvän ja järjestelmällisen lajittelun ansiosta jätettä ei kerry. Pari vuotta sitten mökkikunta hylkäsi oitis erikoislupahakemukseni, mutta asian käsittely on kesken.

Kiinteistöittäisen jätehuoltolain mukaan seka- ja energiajätteiden tuotto lisääntyy, kun ihmisen omistamien kiinteistöjen lukumäärä kasvaa. Onko näin? Eiväthän kiinteistöt jätettä tuota vaan niiden käyttäjät.

Mökiltä voi tuoda Rinki-kierrätyspisteelle menevät jätteet, sijaitsi piste missä tahansa, mutta mökkimatkan ollessa yli kuusi kilometriä vähäistä energia- tai sekajätemäärää ei saa tuoda vakituisen asunnon vajaisiin jäteastioihin.

Jätelaki siis yleistää kaikki useamman kiinteistön omistajat vastuuttomiksi jätteenkuljettajiksi, jotka vievät yli kuuden kilometrin mökkimatkalla jätteet luontoon tai yleisiin jäteastioihin.

Pitäisikö jätelaissa kuitenkin olla perustelluista syistä tulkinnan varaa, jotta kierrättämiseen kannustettaisiin?

Kirjoittaja on hollolalainen professori.

Salpakierron lajitteluasemat siirtyvät talvikauden aukioloaikoihin