Lukijalta: Kolmas koronarokote Asikkalassa on järjestelykysymys

Riitta Lalla

Päijät-Soten ohjeistuksissa neuvotaan varaamaan aika koronarokotukseen omalle terveysasemalle vahvan tunnistautumisen kautta. Mietinkin, kuinkahan monella kasi-ysikymppisellä on netti ja pankkitunnukset käytössään?

Itse totesin, ettei nettivarausta voinut tehdä siitä yksinkertaisesta syystä, ettei aikoja ollut. Siispä soitin ohjeistuksen mukaan tänään Asikkalan terveyskeskukseen kysyäkseni kolmannen koronarokotuksen ajankohtaa.

Ystävällinen hoitaja kertoi, ettei aikoja ole antaa kuin vasta tammikuuksi. Ei kuulema ole hoitajia tarpeeksi rokottamaan, eikä löydy vapaata huonetilaa!

Hoitajan mukaan Walk-in-rokotuspisteissä saa Lahdessa tiettyinä aikoina rokotuksen, samoin Trion rokotuspisteistä saattaa löytyä myös ilta-aikoja. Mutta, mutta. Trio on Lahdessa. Sinne eivät asikkalalaiset riskiryhmäläiset ikäihmisemme mitenkään ilman kyytiä pääse.

Katse tässä siis kunnanvirastoon: onhan meillä ennenkin järjestetty ilmaisia kyytejä omaisille muun muassa Salpakankaalle ja keskussairaalaan omaisia katsomaan, miksei siis kimppakyytiä walk-in-pisteisiin Lahteen?

Tulee takuuvarmasti kunnalle edulliseksi, kun kolmannella rokotteella vältetään teho-osastoille joutuminen samalla tavalla, kuin jaettiin yli 65-vuotiaille talveksi liukuesteet kenkiin ja ehkäistiin moni lonkkamurtuma.

Yksi rokotushoitaja käy kotikäynneillä rokottamassa omaishoidettavat riskiryhmäläiset ja omaishoitajat.

Kysymys kuuluukin, miten asiat on Päijät-Sotessa organisoitu, jotta asikkalalaiset riskiryhmään kuuluvat saisivat sen kolmannen rokotteensa omalla terveysasemallaan. Aikoja on kuulema vapaana vain henkilöille, jotka eivät vielä ole saaneet ensimmäistäkään rokotetta.

Ymmärsin, että nyt kyse on henkilöpulasta ja vapaista huonetiloista, ei niinkään siitä, etteikö rokotetta olisi tarpeeksi.

Eivätkö Päijät-Sote ja terveyskeskuksen johto todellakaan kykene organisoimaan asiaa sujuvasti kunnan omia asukkaita palvellen? Mehän maksamme palveluista täyden hinnan. Annan muutaman vinkin:

Eläkkeellä olevat sairaanhoitajat pestataan reilulla palkkiolla rokotehoitajiksi, kunnes riskiryhmät on saatu rokotetuiksi. Näin saavat muut hoitajat palvella rauhassa omia asiakkaitaan.

Huonetila-asia hoituu hyvinkin helposti: päivävuorosta vapautuneiden huoneiden iltavastaanottoajat varataan näille eläköityneille rokotushoitajille. Walk-in-pisteet otetaan käyttöön terveysasemalla kello 16 :n jälkeen, jolloin työssäkäyvätkin pääsevät rokotettaviksi.

Yksi rokotushoitaja käy kotikäynneillä rokottamassa omaishoidettavat riskiryhmäläiset ja omaishoitajat, joilla muuten on vaikeuksia päästä terveysasemalle rokotettaviksi. Kotihoidon sairaanhoitajilta tämä onnistuisi luontevasti.

Näin organisoiden Asikkalan riskiryhmäläiset on rokotettu kolmannen kerran esimerkiksi maaliskuun puoliväliin mennessä. Eihän tämä nyt niin vaikeata voi olla?

Kirjoittaja on vääksyläinen sairaanhoitaja.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut