Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Hallitus palasi Kiurun linjalle ja kiristi taas koronaruuviaan

Sanna Marinin (sd.) hallitus palasi tällä viikolla koronatoimissaan takaisin perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) vaalimalle tiukalle linjalle, jolta se oli alkusyksystä ruvennut näkyvästi lipsumaan.

Ei pääministeri Marinkaan tosin ole vielä ääneen tunnustanut, että rajoitusten purkaminen ja ihmisten kannustaminen viettämään taas normaalia elämää olisivat olleet ennenaikainen veto rokotekattavuuden vasta lähenneltyä hallituksen itsensä asettamia tavoitteita.

Käytännössä hallitus kuitenkin myönsi erheensä viimeistään perjantaina, kun se kiristi selvästi vain pari kuukautta sitten keventämiään ravintolarajoituksia. Jo torstaina hallitus päätti painottaa rokotusstrategiassaan aiempaa enemmän tartuntojen ja sairastavuuden vähentämistä. Tämän selvemmin hallitus tuskin olisi voinut paljastaa, että se teki virheen kiirehtiessään avaamaan yhteiskuntaa ennen kuin tarpeeksi moni oli ehtinyt saada tautia vastaan riittävän vankan rokotesuojan.

Jälkiviisaus on tunnetusti viisauden imelimpiä ilmentymiä, mutta tässä tapauksessa sille on olemassa kosolti aineksia.

Ymmärrettävästi hallituksella oli kesän jälkeen kova paine vastata elinkeinoelämän ja kansalaisten kasvaneeseen vapaudenkaipuuseen koronapiinan jatkuttua jo puolitoista vuotta. Parhaat asiantuntijamme ja heitä tarkasti kuunteleva vastuuministeri Kiuru osasivat kuitenkin jo elokuussa varoittaa hallitusta liiasta hätiköimisestä.

Asiantuntijat tiesivät, ettei edes 80 prosentin rokotekattavuus riitä hillitsemään viruksen leviämistä kiihtyvällä vauhdilla, jos samaan aikaan aletaan helpottaa epidemiaa hallitsevia rajoituksia liian rohkeasti. Hallitustakaan ei siten olisi pitänyt yllättää nyt päälle kaatunut tilanne, missä tartunnat kohoavat uusiin ennätyslukemiin uhaten taas suistaa koko terveydenhoitomme raiteiltaan.

Päijät-Hämeessäkin päivittäiset koronaluvut ovat niin korkeita, että uudet rajoitukset ovat perusteltuja. Lohduksi jää, että ne ovat pitkälti väistettävissä rokotepassin avulla.

Sairaala- ja tehohoitopaikkojen täyttyessä nyt huolestuttavasti hallituksen oli pakko alkaa kiristää koronaruuviaan. Sama pätee paikallisiin ja alueellisiin viranomaisiin. Päijät-Hämeessäkin päivittäiset koronaluvut ovat niin korkeita, että uudet rajoitukset ovat perusteltuja. Lohduksi jää, että ne ovat pitkälti väistettävissä rokotepassin avulla.

Hallitus vetkutteli tarpeettoman kauan koronapassin kanssa, mutta on nyt alkanut valmistella sen käytön merkittävää laajentamista. Tarpeellinen toimi auttaa toivottavasti myös nostamaan kansalaisten rokotesuojan tasolle, joka voisi riittää epidemian taltuttamiseksi. Ainakin siihen saakka, kunnes jostain ilmestyy taas entisiä äkäisempi virusvariantti ja panee laskelmat uusiksi.