Pääkirjoitus Lahden poliittiset päättäjät ovat sitoutuneet liian löyhästi talouden tasapainottamistavoitteeseen

Lahden valtuuston budjettikokouksessa päätettiin viime maanantaina myös kaupungin ensi vuoden budjetista, vaikka se jäikin paljon porua nostattaneen keskustan liikennesuunnitelman Liisun varjoon. Puhetta riitti toki runsaasti myös budjetista, mutta itse asiaan niillä oli vähäinen vaikutus. Valtuustoryhmien lukuisista muutosesityksistä tuli hyväksytyksi vain muutama, eivätkä nekään hetkauttaneet budjetin loppusummaa suuntaan jos toiseen.

Kovimmat menolisäyspaineet oli tosin purkanut jo kaupunginhallitus sisällyttäessään omaan esitykseensä 1,6 miljoonan euron lisäpotin perusopetuksen menoihin. Siten valtuustolle jäi riideltävää enää pienemmistä menokohteista.

Euromääräisesti merkittävimmän muutoksen valtuusto teki peruessaan liikuntapalveluihin esitetyn 400 000 euron leikkauksen. Ratkaisu oli perusteltu sikäli, että tinkiminen liikuntapaikkojen aukiolosta ja kunnossapidosta on lyhytnäköistä politiikkaa kansanterveyden näkökulmasta.

Päätös ei kasvattanut budjetin valitettavan suurta alijäämää, koska valtuusto tasapainotti sen vaikutukset karsimalla sivistystoimen ostopalveluja ja lisäämällä myyntivoittojen odotuksia. Aika näyttää, kuinka realistiselle pohjalle nämä odotukset rakentuvat.

Taseen ylijäämästä ei riitä tilkettä loputtomasti.

Liikuntapalveluihin ja perusopetukseen esitetyt leikkaukset olivat peräisin Lahden uudistus- ja muutosohjelma Lumosta. Virkakoneisto on valmistellut Lumon auttaakseen poliittisia päättäjiä kääntämään kaupungin kroonisesti alijäämäisen talouden ylijäämäiseksi.

Budjetin käsittelyvaiheet osoittivat, että poliitikot eivät ole sitoutuneet Lumoon yhtä tiukasti kuin virkamiehet, mikä vaikeuttaa entisestään haastavaa urakkaa talouden tasapainottamiseksi. Avuksi tähän ristiriitaan on perusteilla parlamentaarinen työryhmä. Sen on määrä etsiä kaupungin taloudesta näkemys, jonka kaikki valtuustoryhmät voisivat yksissä tuumin allekirjoittaa.

Työryhmä lienee tarpeellinen, jos se helpottaa valtuustoryhmien sitoutumista pyrkimykseen vahvistaa kaupungin taloutta ja elinvoimaa kestävällä tavalla. Tässä on toistaiseksi ollut liikaa toivomisen varaa. Uudet ideatkin ovat tervetulleita, sillä valtavasta haasteesta ei selvitä perinteisillä juustohöylämenetelmillä.

Ihannemaailmassa kaikki poliitikot olisivat tosin jo aikoja sitten ymmärtäneet, ettei kaupunki voi takoa alijäämäistä tulosta vuodesta toiseen ilman vakavia seurauksia. Taseen ylijäämästä ei riitä tilkettä loputtomasti, ellei mistään saada uutta jaettavaa. Jos työryhmä pystyy auttamaan valtuustoa havahtumaan tähän ongelmaan ja sitoutumaan sen selättämiseen, se on kokouspalkkionsa ansainnut.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut