Lukijalta | Ydinvoiman kielto vie väärään suuntaan

Ilkka Viljanen sohaisi selvästi arkaan paikkaan kirjoittaessaan vihreiden energiapolitiikasta (ESS 16.11.).

Vihreiden politiikka on ollut todella turmiollista Euroopan ilmastotoimien kannalta. Vihreät ovat Suomessa jarruttaneet ydinvoiman rakentamista, joka on tällä hetkellä ainoa merkittävä päästöttömän perusvoiman tuotantotapa.

Vihreiden ratkaisuna on ollut tuuli ja aurinko, jotka nyt tuotavat alle kaksi prosenttia energiantarpeestamme, mutta tuottavat jo nyt merkittäviä melu- ym. haittoja.

Vuonna 2011 Saksa päätti luopua ydinvoimasta. Silloin IEA:n tilastojen mukaan Saksan energiantuotannosta fossiiliset polttoaineet kattoivat 80, uusiutuvat 11 ja ydinvoima yhdeksän prosenttia.

Viime vuonna fossiilisten osuus oli 76, uusiutuvien 18 ja ydinvoiman kuusi prosenttia.

Kun Saksa ensi vuonna sulkee ydinvoimalansa, se joutuu korvaamaan sen pääosin fossiilisilla polttoaineilla, joiden osuus silloin nousee yli 80 prosenttiin. Eli yli 10 vuodessa fossiilisen energian kulutus Saksassa ei ole vähentynyt ollenkaan, vaikka vihreät sekä Saksassa että Suomessa mielellään esittelevät Saksan tuulipuistoja muka ratkaisuna ilmaston muutokseen.

Suomessa fossiilisten osuus vuonna 2011 oli 55 prosenttia ja viime vuonna 40 prosenttia, eli Saksassa fossiilisen energian suhteellinen osuus on kaksinkertainen Suomeen verrattuna. Suomi on siis jo investoinut sen, mitä Saksa ei ole vielä edes kunnolla aloittanutkaan.

Nyt EU:ssa puuhataan vielä jotain yhteistä vihreää rahastoa, jonka avulla ne maat, jotka eivät ole vielä oikeasti investoineet fossiilisen energian käytön vähentämiseen, saisivat rahastosta tukea.

Sekä Saksan että Helsingin pitäisi nopeasti ruveta tekemään jotain konkreettista päästöjensä vähentämiseksi.

Suomi olisi (taas) maksumiehenä maksamassa omien päästöjensä vähentämisen lisäksi toiseen kertaan toistenkin puolesta.

Sama koskee Suomen metsien käyttöä Euroopan hiilivarastona – Suomen metsien käytön rajoittamista ovat ajamassa maat, jotka ovat omassa taloudessaan hyödyntäneet metsänsä jo vuosia siten.

Saksa on Euroopan rikkain maa, joka kuitenkin tuottaa yhä 80 prosenttia energiastaan fossiilisia polttoaineita polttamalla – kuten myös Suomen rikkain kaupunki, eli Helsinki, joka nyt ankarasti ”taistelee” ilmastonmuutosta vastaan lopettamalla lihan tarjoamisen tilaisuuksissaan.

Sekä Saksan että Helsingin pitäisi nopeasti lopettaa hyvesignalointi ja ruveta oikeasti tekemään jotain konkreettista päästöjensä vähentämiseksi.

Vihreiden olisi myös lopultakin esitettävä jotain oikeasti vaikuttavia toimenpiteitä päästöjen vähentämiseksi, tuulimyllyt eivät ole ratkaisu perusvoiman tuotantoon.