Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Matti Even Esalainen Kaupunkilaisten ääni kuuluville, kun Lahden keskustaa kehitetään

Asioiden kritisoiminen ilman vaihtoehtoista näkemystä on turhan huutamista. Myönnän että olen itse myös sortunut tuohon alhaiseen tapaan. Kritiikki valitettavasti koetaan usein myös negatiiviseksi kannanotoksi, mutta eihän se niin ole. Kritiikki on usein vain realistinen kannanotto.

Lahden keskustan elävöittämistä on suunniteltu loputtomiin. Tänäänkin järjestetään erilaisia työpajoja ja aivomyrskyjä, missä pohditaan millainen keskustan tulisi olla ja kenelle se pitäisi kohdentaa. Tässä asiassa on lukuisia ajatuksia, riippuen aivan siitä keneltä asiaa kysytään.

Esitän oman version, joka on siis aivan subjektiivinen, mutta minulla lienee siihen aivan sama oikeus kuin muillakin.

Tori on hiljentynyt, kaupat ovat vähentyneet ja ihmisiä on entistä vähemmän liikkeellä. Tämä on vain realismia, ilman mitään negatiivista kritiikkiä.

Syitä ilmiöön on helppo hakea. Kaupan rakenne on muuttunut, ja entiset erikoiskaupat ovat siirtyneet torin kupeesta pelloille. Samoin suuret kauppakeskukset ovat muualla kuin torin liepeillä, ja verkkokauppa on vienyt loputkin keskustan liikenteestä.

Seuraavan aallon muodostanevat erilaiset Woltin kaltaiset lähettifirmat, jotka kiikuttavat kaiken mahdollisen suoraan kotiovelle. Entisaikojen kaupan keskittymää torin kylkeen tuskin milloinkaan saadaan takaisin.

Lahden keskustan liikennesuunnitelma Liisu herättää yrityksissä huolta siitä, miten käy autoilevien asiakkaiden – keskusta-asukas ja entinen kaupunginvaltuutettu kommentoi keskustan aiempaa liikennesuunnittelua: "Aleksi yksisuuntaisena on kalpea versio siitä, että katu olisi suljettu yksityisautoilulta kokonaan"

Ennen kuin tehdään suurempia visioita, niin olisiko syytä kysyä kaupunkilaisilta ja erityisesti keskustan kauppiailta millaisena he tulevaisuuden keskustan näkevät? Tällä saataisiin ainakin näkemys, mihin suuntaan sitä tulisi kehittää.

Irlannin pääkaupunki Dublin on hyvä esimerkki. Ydinkeskustan Temple Barin alue oli aiemmin rähjäinen teollisuusalue. Kaupungin asukkaat halusivat siivota alueen uuteen käyttöön. Tänään Temple Bar on koko Dublin sykkivin osa keskustaa. Sinne ohjattiin kulttuuritoimijoita, pieniä erikoisliikkeitä, ravintoloita, teattereita ja muuta yöelämää.

Muutamassa vuodessa Dublinin keskusta siirtyi Liffey-joen alapuolelle ja alkoi sykkiä aivan uutta elämää.

Lahden pääkadun Aleksanterinkadun kulkijamäärät ovat jääneet viime vuoden lukemista – "Vieläkään ei olla normaalilla tasolla"

Pitäisikö meidänkin vain hyväksyä, että Lahden keskusta ei enää koskaan palaa entiselleen?

Kivijalkamyymälöille on toki tilaus, jos sortimentti on kiinnostava. Ravintoloille ja kahviloille on taatusti tarvetta, kunhan tästä koronasta eroon päästään. Torille ja Lanunaukiolle voisi helposti tuoda elämää: pieniä esiintymislavoja ja tilat halukkaiden artistien käyttöön.

Lauantaisin kävelykadun pätkä voisi muuttua lahtelaiseksi versioksi ”portobello roadin” kirpputorista. Kaikille kaikkea mentaliteetti ei vain toimi, joten tässä tulisi tehdä selkeä linjaus mitä halutaan ja sitten rohkeasti eteenpäin.

Keskustan saavutettavuus tulee myös kaikilta osin turvata. Muutoin kaikki panostukset ovat turhia, jos liikkumista rajoitetaan tai estetään.

Toriparkkiin tulee taata kaikissa olosuhteissa helppo ajettavuus, jos mielimme saada keskustaan ihmisiä. Keskusta ei elävöidy, jos sitä katsotaan kapeakatseisesti vain värillisten lasien tai polttomoottoriautojen tuulilasin takaa.

Tällaista on Lahdessa markkinapäivänä: pitkiä päiviä joka säässä, torin nuoret ovat 39-vuotiaita

Liikennesuunnitelmaa muuttava kirjaus repi rivejä uudessa valtuustossa: Saimaankadun suunnitteluun käytetty työ valui hukkaan, mutta tilanne on tuttu viranhaltijoille - kuuntele Radio Voiman podcast aiheesta