Lukijalta | Liikenteen vandaalit saatava kuriin – auton menettämisen pelko muuttaisi käyttäytymistä

Meillä tieliikenteessä on pieni joukko ihmisiä, joilla ei ole aikomustakaan noudattaa yhteisiä liikennesääntöjä. Niitä ovat kaaharit, huumekuskit, juopot, kortittomat jne. Heihin eivät tehoa kauniit sanat eikä valistus.

Ihmettelen, että tämä meno sallitaan, vaikka korjauskeino olisi hyvin yksinkertainen. Muutetaan tieliikennelakia hyvin räikeitten rikkomusten osalta siten, että rikoksentekoväline takavarikoidaan määräajaksi.

Ensimmäinen haltuunotto voisi olla kolme kuukautta. Toistuvassa rikkomuksessa kuusi kuukautta ja kolmannessa esimerkiksi vuoden sisällä tehdyssä vuosi.

Säilönnästä voisi vastata aina paikallinen katsastusasema tai autoliike, ja se tapahtuisi lainrikkojan kustannuksella. Tietenkin nykyinen sakotuskäytäntö pysyisi myös voimassa.

Menettelyllä olisi rikoksia pienentävä vaikutus kahdesta syystä. Auton menettämisen pelko muuttaisi käyttäytymistä. Toiseksi jatkuvasti kännissä tai kortitta ajavilta loppuisivat autot.

Lain laatijat tietenkin alkaisivat luetella syitä, miksi tuollainen laki on mahdotonta laatia. Minusta luvatta käyttöön otettuihin, varastettuihin ja muihin vastaaviin tapauksiin on löydettävissä ratkaisu. Vanhemman luovuttamalla autolla tehty rikos ei mitenkään olisi este takavarikkoon.

Nykyinen käyttäytyminen heikentää vakavasti liikenneturvallisuutta. Siitä syystä tuon joukon kuriin saaminen pitäisi hoitaa.

Siinä säästettäisiin joka vuosi joitakin turhia kuolemia. Suomen liikennekuolematilastotkin ovat nyt muita Pohjoismaita selvästi synkempiä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut