Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Lukijalta | Ely-keskus vastaa: Hartolan Kivibaari-päätöksen taustalla on lainsäädäntö

Pirkanmaan ely-keskuksen huhtikuussa 2019 antama kielteinen päätös Hartolan Vuorenkylässä toimivan kahvila-ravintola Kivibaarin poikkeuslupahakemuksesta perustuu liikennejärjestelmästä ja maanteistä annettuun lakiin ja sen 44–47 pykälien soveltamiseen.

Laissa todetaan selvästi, että tien suoja-alueella ei saa pitää rakennusta. Maantien suoja- ja näkemäalueella ei saa pitää sellaista varastoa, aitaa taikka muuta rakennelmaa tai laitetta, josta tai jonka käytöstä voi aiheutua vaaraa liikenneturvallisuudelle tai haittaa tienpidolle.

Päätöksestä tehty valitus on käynyt läpi kaksi oikeusastetta ja pysynyt sellaisenaan voimassa.

Päätöksessä on arvioitu Kivibaarin toiminnasta aiheutuvaa haittaa liikenneturvallisuudelle ja tienpidolle nimenomaan pysäköinnin ja asiakasliikenteen näkökulmasta. Laki liikennejärjestelmästä ja maanteistä on maantien suoja-alueen osalta ehdoton, mutta siitä voidaan poiketa erityisestä syystä.

Lähtökohtaisesti ely-keskus ei lähde muuttamaan tekemiään päätöksiä. Uuden hakemuksen voi kuitenkin jättää, jos tilanne on kielteisen päätöksen jälkeen olennaisesti muuttunut tai asiaan liittyen on tullut myöhemmin esiin erityisiä syitä, jotka mahdollistavat poikkeamisen laista.

Pirkanmaan ely-keskus käsittelee vuosittain noin 17 500 tienpidon lupaa. Teemme eniten päätöksiä erikoiskuljetus-, liittymä- ja maantiellä tehtävää työtä koskevista luvista, mutta joukossa on myös näitä poikkeuslupahakemuksia.

Yhteistä kaikille tekemillemme päätöksille on niiden myöntäminen samojen tieliikennettä koskevien kriteereiden mukaan.

Kirjoittaja on Pirkanmaan ely-keskuksen lupapäällikkö.