Pääkirjoitus: Korona koettelee taas kouluja, ja se kasvattaa paineita myös alle 12-vuotiaiden rokottamiseksi

Lahden Steinerkoulussa jouduttiin siirtymään etäopetukseen runsaiden yhtäaikaisten koronatapausten vuoksi. Mirja Hussain

Koronapandemian uusin aalto jyllää Suomessakin tällä haavaa eritoten rokottamattomien keskuudessa. Heihin lukeutuvat kaikki alle 12-vuotiaat lapset, minkä seurauksena tauti leviää nyt valitettavan vauhdikkaasti päiväkodeissa ja kouluissa.

Lahdessa yksityinen Steinerkoulu joutui viime viikolla sulkemaan ovensa ja siirtymään etäopetukseen ison osan oppilaista ja opettajista sairastuttua yhtäaikaisesti. Samankaltaisten ongelmien kanssa painitaan parhaillaan monissa muissakin lahtelaiskouluissa sekä päiväkodeissa, mutta yhtä radikaaleihin toimiin ei muualla ole tiettävästi jouduttu vielä turvautumaan.

Päijät-Hämeen koronakuolemista kolmannes tapahtunut viimeisen reilun kuukauden aikana – infektioylilääkäri kertoo syyn pahentuneeseen tilanteeseen

Yläkouluissa ja lukioissa tilanne on pysynyt rauhallisempana. Siihen on tuskin voinut olla vaikuttamatta, että suurin osa niiden oppilaista on saanut koronarokotuksen. Yhteys on niin ilmeinen, että Lahden sivistystoimenkin on ollut helppo liittyä siihen kasvavaan joukkoon, joka kiirehtii rokotuksia myös alakoululaisille ja varttuneimmille päiväkoti-ikäisille.

Opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilposen mielestä lapset on unohdettu koronakeskustelussa miltei kokonaan, vaikka hekin voivat sairastua vakavasti. Pitkään jatkunut koronakurimus ja hybridiopetus kuormittavat myös rehtoreita ja opettajia niin raskaasti, että Kilponen toivoo pikaisia päätöksiä alle 12-vuotiaiden rokottamiseksi.

Suomessa ei ole pidetty yhtä suurta hoppua.

Koronaviruksen huojentava piirre on, että useimmat lapset sairastavat taudin lievänä tai oireettomana. Mutta lapsetkin voivat tartuttaa viruksen aikuisiin, joille tauti saattaa olla kohtalokas alentuneen vastustuskyvyn tai olemattoman rokotesuojan takia. Siksi monissa maissa on jo alettu rokottaa myös 5–12-vuotiaita.

Suomessa ei ole pidetty yhtä suurta hoppua. Täällä on toistaiseksi keskitytty vahvistamaan yli 12-vuotiaiden rokotesuojaa riittävän kattavaksi. Yksin siinä riittää yhä paljon tekemistä. Tätä nuorempien rokotusten osalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL odottaa alaisensa kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän suositusta, joka saataneen, kunhan Euroopan lääkevirasto EMA on näyttänyt sille ensin vihreää valoa.

Uusia tartuntoja 33, tavoiteltu rokotekattavuuden raja lähestyy

Suomessakin kannattaa varautua aloittamaan 5–12-vuotiaiden rokotukset mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Sitä ennen ja sen ohessa on tehtävä kaikki voitava, jotta yleinen rokotekattavuus saadaan nostetuksi vielä paljon nykyistä korkeammalle. Koronavitsaus ei hellitä ratkaisevasti ennen kuin kaikki ovat saaneet tautia vastaan tarpeeksi vahvan immuniteetin rokotusten tai sairastamisen avulla. Muita vaihtoehtoja ei ole, mutta useimmilla meistä on täysi vapaus valita niistä mieluisampi omalle kohdalleen.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut