Ari Helmisen Esalainen: Kokoomus on nyt paalulla, mutta yksi desimaali voi muuttaa kaiken

Seuraavaa hallitusta rakennetaan jo kiivaasti kabineteissa ja kuppiloissa, vaikka eduskuntavaalit ovat vasta keväällä 2023. Puolueet ottavat tammikuun aluevaalit tosissaan, sillä ne luovat pohjaa eduskuntavaaleille.

Parhaat asemat ovat nyt kuntavaalien ja gallupien ykkösellä eli kokoomuksella ja puheenjohtaja Petteri Orpolla. Orpon asema on vahva, sillä kuntavaalien voitosta on pitkälti kiittäminen Orpoa. Keväällä ei kamppailtu toreilla, markettien kulmilla tai vaalipaneeleissa niin kuin aikaisemmin. Orpo teki valtavan työn ja oli kokoomuksen kasvot kuntavaaleissa.

Kokoomus on nyt yhtenäinen, mikä on tärkeää vaalien kynnyksellä. Näillä luvuilla Orpo nousee hallitutustunnustelijaksi ja pääsee vaikuttamaan kysymyksillään siihen, kenet kokoomus ottaa samaan kaukaloon.

Aluevaaleissa moni pienemmän kunnan ehdokas tarvitsee vetoapua Lahdesta – ESS selvitti, miten maakunnassa äänestettiin paikallisia ehdokkaita edellisissä eduskuntavaaleissa

Osa kokoomuslaisista haluaa perussuomalaiset hallitukseen. Heidän mielestään perussuomalaiset eivät ole naulanneet tiukoilla ilmasto- ja maahanmuuttolinjauksillaan itseään nurkkaan. Siellä uskotaan, että puheenjohtaja Riikka Purra (ps.) on ratkaisukeskeinen ja haluaa tekoja.

Toiseksi perussuomalaiset on vakiinnuttanut asemansa gallupien kärkikolmikossa. Siksi puolueen on pakko lähteä hallitukseen kantamaan vastuuta, jos puolue haluaa säilyttää uskottavuutensa. Loputon katsomosta huutelu ei vetele.

Joidenkin mielestä sinipuna on ainoa toimiva ratkaisu, koska keskusta lähtee oppositioon nostamaan uskottavuuttaan ja kannatustaan. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) on tuskastunut, koska ei ole saanut puolueensa nokkaa nousuun.

Sinipunan jarruna on pääministeri Sanna Marinin (sd.) vasemmistolainen talouspolitiikka. Se on myrkkyä kokoomukselle. Kokoomuksesta kerrotaan, että sinipunakin kelpaa, jos SDP:n kapteenina olisi ryhmäjohtaja Antti Lindtman. Tapoihin kuuluu, että SDP ei lähde hallitukseen ilman laitapakkeja, joita ovat vasemmistoliitto ja vihreät.

Kokoomusta on vaikea saada samaan kaukaloon Li Anderssonin (vas.) jako- ja velkapolitiikan kanssa, jossa velatkin muuttuvat saataviksi. Kokoomuksessa ei liioin luoteta Maria Ohisalon johtamien vihreiden vasemmalta karvaavaan ilmasto- ja taloustaktiikkaan.

Tiedätkö, mitkä vaalit ovat tammikuussa? Voisiko vaaleja yhdistää? Miten sote toimii Nastolan alueella?

Kokoomuksesta muistutetaan, että paljon ehtii tapahtua ennen eduskuntavaaleja. Tämä on helppo ymmärtää, sillä yksi desimaali vei kokoomukselta pääministerin paikan vuoden 2019 vaaleissa.

Valtiovarainministeri Orpo teki tammikuun lopulla 2019 kohtalokkaan virheen ottamalla kantaa vanhusten hoitajamitoituskeskusteluun lauseella ”ihminen ei ole desimaali”. Julkinen keskustelu kääntyi kokoomus vastaan ja puolueen kannatus sukelsi gallupeissa yli kaksi prosenttiyksikköä. Kokoomus jäi vaaleissa kakkoseksi eikä pääministeriksi noussut Antti Rinne (sd.) huolinut kokoomusta hallitukseen. Tämä episodi saattaa jarruttaa tulevan sinipunan rakentamista.

Muistissa on myös se, että puheenjohtaja Alexander Stubbin aikana kannatus tippui nopeasti useita prosenttiyksikköjä. Gallupit ja tuore imagokysely lupaavat kuitenkin hyvää kokoomukselle. Puoluetta auttaa hallituksen jatkuva riitely ja päättämättömyys.

Olisiko Paavo Lipposen (sd.) aikana ollut mahdollista, että hallitus on keskeisessä EU-kysymyksessä erimielinen, niin kuin taksonomiassa?

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut