Pääkirjoitus: Päijät-Hämeen kunnat välttivät kiusauksen korottaa veroja varmuuden vuoksi

Yksikään Päijät-Hämeen kunta ei korottanut veroprosenttiaan ensi vuodeksi. Ei myöskään laskenut. Mirja Hussain

Tällä viikolla varmistui, että kaikki Päijät-Hämeen kunnat suuntaavat tulevaan vuoteen nykyisellä tuloveroprosentillaan. Yksikään kunta ei korottanut verojaan eikä myöskään laskenut. Lähimmäs päästiin Lahdessa, missä valtuuston enemmistö äänesti kumoon kokoomuksen yllätysesityksen tuloveron alentamiseksi.

Jos Lahti olisi päätynyt keventämään kuntaveroaan, se olisi ollut melkoinen harvinaisuus Päijät-Hämeessä. Paljon useammin maakuntamme kunnat ovat syksy toisensa jälkeen joutuneet korottamaan joko tulo- tai kiinteistöveroaan ellei molempia.

Lahti astuu ensi vuonna harkitusti kuoppaan, kun sote-kulut hyppäävät ja Lahti Energian osingot kutistivat entisestään – "Notkahdusta ei pidä säikähtää liikaa"

Korotuspaineita on vahvistanut kuntien kroonisesti tukaloitunut taloustilanne. Siihen on aivan viime aikoina tuonut hetkellistä helpotusta vain valtion koronatuki, jota kunnille on lapioitu pandemian seurauksena ja osin myös varjolla suorastaan ruhtinaallisen avokätisesti.

Juuri koronatuki on vaikuttanut keskeisesti siihen, että Päijät-Hämeen kunnat jättivät tänä syksynä koskematta veroprosentteihinsa. Tukipotit käänsivät viime vuoden tilinpäätöksiin ennustetut alijäämät kertaheitolla varsin näyttäviksi ylijäämiksi, ja vielä tänäkin vuonna valtio on luvannut kunnille täysimääräiset korvaukset koronasta koituvista kuluista. Tämä takaa kuntien taseisiin siinä määrin lisää pelivaraa, ettei veronkorotuksille nähty tänä syksynä pakottavaa tarvetta.

Sama ilmiö on ollut havaittavissa muuallakin, sillä Kuntaliiton tietojen mukaan koko maassakin vain kourallinen kuntia nosti tänä syksynä veroprosenttiaan ensi vuodeksi. Määrä on historian saatossa poikkeuksellisen vähäinen.

Seuraava mahdollisuus tarjoutuu vasta kahden vuoden kuluttua.

Veronmaksajien näkökulmasta on ollut huojentavaa, että kunnat eivät syöksyneet kiristämään verotustaan vain varmuuden vuoksi. Kiusaus saatoi olla suuri, sillä seuraava mahdollisuus tarjoutuu vasta kahden vuoden kuluttua. Tähän on syynä vuonna 2023 toteutuva sote-uudistus, joka leikkaa jokaisen kunnan tuloverosta runsaat 12 prosenttiyksikköä. Sen varalta kunnat velvoitetaan jättämään tuloveroprosenttinsa ennalleen ensi syksynä.

Kunnat kilpailevat ikääntyneistä, kun sote-vastuu poistuu – Päijät-Hämeen kannattaa pyrkiä eläkeläisten floridaksi  

Sote-uudistus siirtää suuren osan kuntien nykyisistä menoista ja tuloista valtion kontolle. Paljon muuta ei uudistuksen taloudellisista vaikutuksista vielä tiedetäkään, mikä on omiaan sumentamaan entisestään kuntien epävarmoja tulevaisuuden näkymiä.

Lähitulevaisuudessa kunnat joutuvat jännittämään, miten ne pärjäävät pariksi vuodeksi kiveen kirjoitetuilla veroprosenteillaan. Jos urakka alkaa käydä liian raskaaksi, edessä voi muutaman vuoden kuluttua olla ennennäkemätön korotusaalto, ellei peräti tsunami, vaikka sitä ei kukaan toivoisi.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut