Pääkirjoitus: Hallituksessa repesi taas riita, jossa keskusta ja vihreät ovat pääpukareina

Sanna Marinin (sd.) hallitus otti erimielisen kannan EU:n metsälinjaukseen Annika Saarikon (kesk.) tyydytykseksi ja Maria Ohisalon (vihr.) pettymykseksi. Markku Ulander / Lehtikuva

Hallitusta repii jälleen riita, jossa pääpukareina näyttäytyvät keskusta ja vihreät. Tällä kertaa aiheeksi kelpasi Suomen kanta EU:n kestävän rahoituksen kriteerit määrittelevään linjaukseen ja eritoten sen metsätaloutta koskeviin säännöksiin.

Hallituksen EU-ministerivaliokunta sai vihdoin keskiviikkona päätetyksi, että Suomi panee vastaan, kun komission esityksestä äänestetään EU:ssa joulukuussa. Hallitus oli loppuun asti erimielinen, sillä linjausta kannattavat vihreät ja vasemmistoliitto jättivät päätökseen eriävän mielipiteensä.

Hei perään eduskunnan käytävillä nähtiin hämmentävä näytelmä, jossa pääosaa esittivät tutut kiistakumppanit, puheenjohtajat Annika Saarikko (kesk.) ja Maria Ohisalo (vihr.). Ohisalo puhui kuin oppositiojohtaja moittiessaan hallitusta. Hänestä Suomi siirtyy kehityksen väärälle puolelle vastustaessaan tavoistaan poiketen EU:n uusinta ilmastolinjausta. Saarikko sitä vastoin puolusti hallituksen päätöstä yhtä väkevästi.

Vaikka kielteinen kanta jäisi EU:ssa vähemmistöön, Suomen kannattaa Saarikon mielestä ilmaista selvin sanoin joustamattomuutensa, kun kyse on tärkeistä intresseistämme. Ja niihin on aina lukeutunut määräysvallan pitäminen omissa käsissä metsätaloudestamme puhuttaessa.

Tyytyväisyytensä lomassa Saarikko ilmaisi pettymyksensä siihen, ettei pääministeri Sanna Marin (sd.) onnistunut suoristamaan hallituksensa rivejä näin merkittävässä asiassa. Syytös oli hallituspuolueen puheenjohtajalta poikkeuksellisen suora, mutta poikkeuksellinen oli myös Marinin ratkaisu antaa vihreille ja vasemmistoliitolle lupa vastustaa hallituksen päätöstä myös jälkikäteen, asian siirtyessä nyt eduskunnan käsiteltäväksi.

Marinin kannattaa keksiä hallituksensa koossapitämiseksi varmempia keinoja.

Harvinainen veto saattoi olla tässä kohtaa kätevin tapa lakaista hankala kysymys pois hallituksen pöydältä. Samalla Marin tuli kuitenkin paljastaneeksi paljon hallituksen tämänhetkisestä työskentelyilmapiiristä. Tämän selvemmin tuskin pääministeri voisi viestittää julkisesti, kuinka ohuiden kantimien varassa hänen hallituksensa toimintakyky näyttää nyt olevan.

Toki ratkaisu oli tässä tapauksessa vielä sikäli turvallinen, että myös oppostitio vastustaa EU:n metsälinjausta. Siten ei ole pelättävissä, että hallituksen kielteinen kanta kääntyisi eduskunnassa myönteiseksi. Mutta pian hallituksen vastaan tulee sellaisiakin isoja päätöksiä, joita oppositio odottaa veitsiään teroittaen. Niiden varalta Marinin kannattaa keksiä hallituksensa koossapitämiseksi varmempia keinoja kuin poikkeamisluvat eriävistä näkemyksistään kiinni pitäville hallituspuolueille.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut