Lukijalta: Koronakeskustelu käy ylikierroksilla – Polarisaatiota lisääville esityksille tarvittaisiin vaihtoehtoja

Elias Krohn

Viime aikoina on keskusteltu koronapassin käyttöönotosta työpaikoilla ja sen mahdollistamisesta yleisötapahtumissa myös silloin, kun alueella ei ole niitä koskevia rajoituksia. Jo noin 80 prosenttia yli 12-vuotiaista suomalaisista on saanut kaksi rokoteannosta, mikä oli hallituksen tavoitteena ja edellytyksenä loppujenkin koronarajoitusten poistamiselle.

Koronatilanne on kuitenkin odotettua huonompi, koska rokotusten teho on ollut oletettua heikompi. Siksi rokotekattavuutta halutaan edelleen nostaa.

Keskeinen huolenaihe koko pandemian ajan on ollut terveydenhuoltojärjestelmän ylikuormittuminen. Tätä kirjoitettaessa sairaalahoidossa on koronatartunnan vuoksi reilut 200 potilasta, joista tehohoidossa noin 30. Näitä ei voi pitää kovin isoina lukuina, ja useat alan ammattilaiset ovat todenneet, että terveydenhuoltojärjestelmä kestää nykyisen kuormituksen.

Muistaako kukaan, että esimerkiksi helmikuussa 2016 tehohoidossa oli Suomessa yli sata potilasta sikainfluenssaepidemian vuoksi? Silloin ei keskusteltu minkäänlaisista rajoitustoimista eikä jaoteltu kansalaisia rokotusstatuksen perusteella.

Koronapandemian hoito on ollut sen alusta alkaen korkealla päivänpolitiikan asialistalla, paljolti hyvistä syistä. On kuitenkin aiheellista keskustella myös epidemiaa rajoittavien toimenpiteiden muista inhimillisistä ja yhteiskunnallisista vaikutuksista.

Toissa kevään koulusulun kielteiset vaikutukset erityisesti heikoimmassa asemassa oleviin lapsiin ja nuoriin ovatkin olleet laajalti esillä ja kokemuksesta on otettu opiksi.

Vastaavasti on hyvä pohtia, millaisia säröjä rajoituksiin ja pakkoihin nojaava taktiikka rokotekattavuuden nostamiseksi voi saada yhteiskunnassa aikaan tilanteessa, jossa rokotekattavuus jo ennestäänkin on korkealla ja rokotteista on aiheutunut myös haittavaikutuksia. Polarisaatiota lisääville esityksille tarvittaisiin vaihtoehtoja.

Miten minimoida kärsimykset ja kuolemat pitäen kiinni yhteiskuntamme perusarvoista ja luomatta vastakkainasetteluja?

Toimenpiteiden tulisi myös olla oikeassa suhteessa kulloisenkin epidemiatilanteen vakavuuteen. Esimerkiksi koronapassi otettiin käyttöön tapana avata yhteiskuntaa rokotetuille.

Jos sitä ryhdytään käyttämään myös silloin, kun rajoituksia ei ole, siitä tuleekin yhteiskunnan sulkemisen väline. Miksi sitä tarvittaisiin silloin, kun epidemiatilanne on todettu siinä määrin hyväksi, ettei rajoituksiakaan ole katsottu tarpeellisiksi?

Koronakeskustelu tuntuukin nyt käyvän ylikierroksilla. Hermostuneisuus on ymmärrettävää, kun epidemia ei tunnu väistyvän rokotustenkaan myötä kokonaan.

Toiveikkaana oletuksena koko pian kaksi vuotta jatkuneen pandemian ajan on ollut sen ohimenevyys. Monia elämäämme vaikeuttavia järjestelyjä on siedetty siksi, että niiden on ajateltu olevan lyhytaikaisia.

Todennäköisesti Covid-19 on kuitenkin tullut maailmaan jäädäkseen eikä sen täydellinen tukahduttaminen ole mahdollista. Siksi olisikin pohdittava, miten sen kanssa voidaan elää.

Miten minimoida sen aiheuttamat kärsimykset ja kuolemat erityisesti iäkkäille ja muille riskiryhmille pitäen samalla kiinni yhteiskuntamme perusarvoista ja -oikeuksista ja luomatta tarpeettomia vastakkainasetteluja?

Korona-ajan ilmapiiristä päätellen terveys on nyt hyvin keskeisellä sijalla kansalaisten, päättäjien ja median prioriteeteissa. Tämän soisi näkyvän jatkossa myös panostuksina terveydenhoitojärjestelmään, alan palkkaus mukaan lukien, ennemminkin kuin loputtomien rajoitustoimien suunnittelemisena.

Jos 30 tehohoitopotilasta koko maassa koetaan uhkana järjestelmän kestävyydelle, pitää kiinnittää huomio johonkin muuhunkin kuin kulloiseenkin epidemiaan.

Kirjoittaja on helsinkiläinen toimittaja ja valtiotieteiden maisteri.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut